Red Bul Formula 1
Red Bul Formula 1; Foto: EPA-EFE/TOM WHITE

Nijedna ekipa Formule 1 neće biti žestoko kažnjena zbog kršenja pravila o ograničenju budžeta u prošloj sezoni, pošto su napravljeni samo "manji" prekršaji.

Kako je preneo „Skaj“, očekuje se da će svaka ekipa koja se pridržavala budžeta od 145 miliona dolara za 2021. godinu, dobiti sertifikat o usklađenosti.

PROČITAJTE JOŠ

Ograničenje budžeta se odnosi na novac potrošen na razvijanje bolida i performanse, ali ne i na velike stavke kakve su plate vozača, troškovi marketinga, logistika, putni i pravni troškovi.

Prema saznanjima Skaja, napravljena su samo „manja“ kršenja ograničenja budžeta, što predstavlja prekoračenje manje od pet odsto, a za takve prekršaje predviđene su i blaže kazne.

Moguće kazne uključuju oduzimanje bodova u šampionatima vozača i konstruktora i suspenziju iz jedne ili više faza takmičenja. Takođe, medju opcijama su i ograničenja ekipa da sprovode aerodinamička i druga testiranja ili smanjenje njihove ukupne granice troškova u budućnosti.

Ako neka ekipa napravi veliki prekršaj, jedna od kazni je i izbacivanje iz svetskog šampionata.

Italijanski mediji su prošle nedelje preneli da je Red Bul možda prošle sezone prekomerno trošio. Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da je to „javna tajna“, ali je Red Bul odlučno odbacio navode i nazvao ih „fiktivnim“.

Volf je rekao da će pravljenjem manjih prekršaja ekipe moći da potroše dodatnih sedam miliona funti, a ako su kazne za to blage, svaka ekipa će biti spremna da u budućnosti krši pravila.

BONUS VIDEO Formula 1 na Trgu republike u Beogradu

Komentari

Svi komentari (0)