Ričard Dik Fosberi
Foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Retko koji sport je doživeo tako revolucionarnu promenu kao onu koju je u skok uvis uveo Ričard Fosberi.

Ovaj legendarni skakač uvis preminuo je 12. marta u 76. godini od posledica raka limfnih čvorova, a izvršio je najveću promenu u istoriji atletike.

PROČITAJTE JOŠ

Dok se on nije pojavio letvica se preskakala na različite načine, a onda je zavladao jedan stil koji je postao dominantan.

„Leđa prvo“ bio bi najbolji opisa preskakanje letvice koji se danas naziva „Fosberijev flop“ jer je tako upravo on skakao.

„Na prvom takmičenju u srednjoj školi, preskočio sam 1,63, što mi je već bio lični rekord uz pomoć „makazice“ tehnike. Onda je letvica podignuta na 1.68 i znao sam da nema šanse da preskočim. Plus, lomio sam nogu kao klinac i bojao sam se da se dočekam na nju, pa sam instinktivno krenuo prvo leđima preko letvice. Tako je rođen flop“, priseća se Fosberi.

Fosberi se zatrčavao dijagonalno prema motki, a onda je preskakao leđima iznad motke i tako je imao niži centar mase u letu nego prilikom tradicionalnih tehnika.

„Znao sam da moram da promenim položaj tela i to je ono što je pokrenulo prvo revoluciju, a tokom sledeće dve godine, evoluciju“, rekao je Fosberi.

Ipak, nije odmah to naišlo na oduševljenje, pa su ovaj skok mnogi videli kao „epileptični napad u vazduhu“. BIo je veći vizionar nego atleta, ali je ipak uspeo da podigne olimpijsko zlato. Njegov doprinos sportu bio je i ostao nemerljiv.

Dugo je bio i u odbrou Svetske olimpijske asocijacije, a o ovom Amerikancu su snimani i filmovi.

Na Olimpijskim igrama u Meksiku je osvojio takmičenje u skoku uvis sa preskočenih 2,24 metara. Tada je prvi put čitav svet naučio kako se zapravo skače uvis i stigao do olimpijskog rekorda.

„Sećam se, potpuno sam se šokiran vratio kući. Nikome pre ni posle mene nije priređen takav doček u Medfordu. U jednom trenutku pomislio sam da su ti ljudi ludi jer sam samo preskočio glupu letvicu, a onda mi je trener rekao da sam im dao razlog da se vesele, da sam im bar dve nedelje života popravio raspoloženje i da bi trebalo da budem ponosan na to“, napisao je Fosberi u memoarima. O njemu su snimani i filmovi.

Tokom 2014. godine je Dik Fosberi ušao u politiku kao član Demokratske stranke, ali ga je pobedio republikanac Stiv Miler za mesto u Predstavničkom domu države Ajdaho.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar