Foto: Gergo Toth / Alamy / Alamy / Profimedia

Čovek koji je bio heroj Velike Britanije preminuo je u 90. godini.

Toni Bruks, čuveni vozač Formule 1 tokom 1950-ih, preminuo je u 90. godini, a smatra se najboljim britanskim vozačem koji nikada nije osvojio titulu.

PROČITAJTE JOŠ

„Bio je deo posebne grupe vozača koji su bili pioniri i koji su pomerali granice u vremenima velikog rizika. Nedostajaće nam i naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom“, rekao jeStefano Domenikal, izvršni direktor Formule 1.

Pobedio je na šest trka Formula 1 i imao 10 podijuma na 38 nastupa

Najbolji rezultat u šampionatu Formule 1 bilo mu je drugo mesto 1959. godine sa Ferarijem. Pobedio je tada u Francuskoj i Nemačkoj, a bio je drugi u Monaku.

Dva puta je odustao te sezone, a u finalnoj trci ga je udario kolega iz tima Volfgan von Trips i tako ga ostavio bez titule. Izgubio je pola kruga u toj trci, završio je kao kreći, ali ni to nije bilo dovoljno da spreči Džeka Brabhama, kome je ponestalo goriva, pa je odgurao auto preko linije da završi četvrti, da osvoji titulu.

Tony Brooks
Foto: TALKING SPORT/Photoshot / Avalon / Profimedia

Bruks je preživeo dve velike nesreće na Silverstonu i Le Manu ranije u toku karijere.

Bio je poznat pod nadimkom „Stomatolog trkač“ jer je nastavio dugu tradiciju porodice da postane zubar. Pozvan je na trku za Veliku nagradu Sirakuze u poslednjem trenutku 1955. godine, a tako je postao prvi Britanac koji je slavio u britanskom automobilu posle 31 godine.

BONUS VIDEO Reakcije Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena nakon trke u Imoli

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar