Foto: Streljacki savez Srbije

Bobana Momčilović Veličković i Damir Mikec proglašeni su za najuspešnije strelce naše zemlje u 2020. godini u izboru Streljačkog saveza Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...

Bobana Momčilović Veličković je na Evropskom prvenstvu u Vroclavu krajem februara osvojila zlato vazdušnim pištoljem, a potom bila članica tima koji je izborio titulu ekipnog prvaka Evrope. Bila je jedna od najuspešnijih učesnika šampionata u Vroclavu.

Nažalost, Bobana je u junu iznenada preminula, u 31. godini. Mnogi snovi ostali su nedosanjani.

Ostaće upamćena kao jedan od najboljih strelaca vazdušnim pištoljem 21.veka, trostruka pojedinačna šampionka Evrope, članica pet ekipa Srbije vazdušnim pištoljem koje su se okitile zlatom u timskoj konkurenciji na prvenstvima Starog kontinenta, finalista Olimpijskih igara, višestruka šampionka države…

Damir Mikec je sedmi put uzastopno proglašen za najuspešnijeg muškog strelca Srbije. Mikec je na Evropskom prvenstvu u Vroclavu osvojio srebro u miksu vazdušnim pištoljem i bronzu u ekipnom takmičenju, dok je u pojedinačnoj konkurenciji bio šesti.

Mikec
Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Za najboljeg trenera izabrana je Jasna Šekarić, koja je u poslednjih nekoliko godina trenirala Bobanu Momčilović Veličković i vodila je do uspeha u Vroclavu.

Odluku o izboru najboljih je na predlog Stručne komisije usvojio Upravni odbor SSS na prvoj ovogodišnjoj sednici.

Usvojene su i rang liste klubova i strelaca po kategorijama i disciplinama za 2020. godinu

Za rang liste se sem internacionalnih boduju i domaća takmičenja. Kad je reč o izboru najuspešnijih pojedinaca, kriterijum su međunarodna takmičenja.

Prvo mesto na listi klubova je, kao i prošle godine, osvojio je kragujevački „Čika Mata“.

Rang lista klubova: 1. „Čika Mata“, 2. Akademac, 3. „Aleksa Dejović“ , 4. Policajac, 5. Novi Sad 1790, 6. Novi Beograd-Ušće, 7. Bor 030, 8. Partizan, 9. Olimpik 011, 10. Pančevo 1813…

Puška, prvoplasirani po kategorijama

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan),seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“).

Juniorke: Marija Kolarević (Jedinstvo), juniori: Marko Ivanović („Čika Mata“)

Mlađe juniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“), mlađi juniori: Marko Ivanović („Čika Mata“)

Kadetkinje: Tamara Đapić (Crvena zvezda), kadeti: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813).

Pionirke: Teodora Kondić (Pančevo 1813), pioniri: Marko Grujičić (Mladost) i Dimitrije Stefanović (Kikinda).

Pištolj, prvoplasirani po kategorijama

Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), seniori: Damir Mikec (Policajac)

Juniorke: Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće), juniori: Uroš Ivanovski (Novi Sad 1790).

Mlađe juniorke: Stanislava Popov (Sova), mlađi juniori: Dušan Bojić(Smederevo)

Kadetkinje: Marta Mratinković (GT Leskovac), kadeti: Stefan Kešišjan (Pančevo 1813).

Pionirke: Dijana Janković („Aleksa Dejović“), pioniri: Marko Ninković (Pančevo 1813).

Najuspešniji trener: Jasna Šekarić

Najuspešnija takmičarka: Bobana Momčilović Veličković

Najuspešniji takmičar: Damir Mikec

Jasna Šekarić posle gađanja na jednom od takmičenja
Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

Dva nova seniorska rekorda u 2020.

Prošle godine su zbog pandemije koronavirusa otkazana mnoga međunarodna takmičenja, pa naši strelci nisu imali mnogo mogućnosti da postave rekorde. Po pravilniku, za nacionalne rekorde se priznaju rezultati postignuti na međunarodnim takmičenjima sa najmanje pet zemalja učesnica, na Prvenstvima Srbije i finalima nacionalnog Kupa.

Ipak, oboreno je nekoliko rekorda, od toga dva u senorskoj konkurenciji. Oba su „delo“ Milenka Sebića, doskorašnjeg člana Akademca, koji je nedavno prešao u Novi Sad 1790. Sebić je na početku godine, na mitingu u Minhenu oborio državni rekord kvalifikacija vazdušnom puškom (632,5), a letos u Berlinu i rekord u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (631,0). Sebić je sada vlasnik državnih rekorda osnovnog dela u sve tri discipline puškom za muškarce. Od 2019. drži rekord u gađanju MK puškom iz trostava (3 puta 40 metaka) – 1.185 krugova.

Aleksa Mitrović (Novi Beograd-Ušće) je postigao juniorski rekord finala vazdušnom puškom. Na finalnom turniru Kupa SSS pogodio je 249,8 krugova.

Teodora Vukojević („Čika Mata“) je na turniru u Minhenu oborila rekord Srbije u osnovnom delu vazdušnom puškom za juniorke – 632,3.

Tamara Đapić (Crvena zvezda) je na Prvenstvu Srbije vazdušnom puškom iz trostava (3 puta 20 metaka) pogodila 594 kruga i tako izjednačila državni rekord Anje Knežević za kadetkinje iz 2019.

Niš domaćin državnih prvenstava vazdušnim oružjem

Takmičarska 2021. godina u srpskom streljaštvu počinje prvim kolom Kupa Srbije vazdušnim oružjem za strelce pionirskog, kadetskog i mlađejuniorskog uzrasta, koje će 16. januara biti održano u Smederevu.

Upravni odbor je prihvatio kalendar i domaćine takmičenja SSS u 2021. Najznačanija domaća takmičenja u prva dva meseca su, kao i obično, finale Kupa Streljačkog saveza Srbije i državna prvenstva vazdušnim oružjem.

Finale Kupa Srbije u A programu (seniori/ke i juniori/ke) zakazano je za poslednji vikend januara (30/31) u Novom Sadu. Niš će biti domaćin Juniorskog prvenstva Srbije 13. i 14. februara, a nedelju dana kasnije na istom strelištu biće održan i seniorski šampionat države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar