Muhamed Zijad Zolefli
Muhamed Zijad Zolefli Foto: OIS / Zuma Press / Profimedia

Malezijski paraolimpijac Muhamed Zijad Zolkefli, osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, diskvalifikovan je pošto se nije na vreme pojavio na takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ

Zolkefli je u utorak osvojio zlatnu medalju u katagoriji F20, ali mu je oduzeta jer je zakasnio na takmičenje.

Portparol Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Kreg Spens rekao je da su Zolkefil i još dvojica takmičara, koji nisu osvajači medalja, zakasnili na takmičenje. Prvo im je bilo zabranjeno da učestvuju, a posle njihovog protesta, organizatori su im dozvolili da se takmiče.

„Zakasnili su, možda su imali logičan razlog, pa im je dozvoljeno da se takmiče dok nije procenjena situacija i dok nisu razmotreni svi razlozi“, rekao je Spens.

U saopštenju Svetske para atletike navodi se da je sudija posle takmičenja utvrdio da „nije bilo opravdanog razloga za kašnjenje“ i da su njihove žalbe na diskvalifikaciju odbijene.

Prema novom plasmanu, zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Maksim Koval, a njegov sunarodnik Aleksandar Jarovij srebro. Bronzana medalja pripala je Grku Efstratiosu Nikolaidisu.

Spens je rekao da je diskvalifikacija malezijskog bacača kugle naišla na bes na društvenim mrežama, usmeren na Ukrajince i da je Paraolimpijski komitet Ukrajine dobio mnogobrojne uvrede iz Malezije.

„Žao mi je. Pravila su pravila. Odluka je doneta, nisu Ukrajinci krivi što je jedan Malezijac zakasnio“, naveo je Spens.

On je rekao da su sportisti zakasnili tri minuta na takmičenje, a da su ostali „stigli pet minuta ranije“ i da misli da diskvalifikacija nije oštra kazna.

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije

Paraolimpijici Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije
Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar