Foto: Tanjug/Joel Marklund for OIS via AP

Dvoje sportista iz Avganistana stiglo je u Tokio gde će se takmičiti na Paraolimpijskim igrama, saopštio je Međunarodni paraolimpijski komitet.

PROČITAJTE JOŠ

Reč je o Zakiji Kudadi, koja će se takmičiti u para-taekvondu i atletičaru Hosainu Rasuliju koji će nastupiti u trci na 400 metara, prenosi Kjodo.

Kako se navodi u saopštenju, dobrodošlica za avganistanske sportiste, koji su evakuisani iz svoje zemlje, bila je „izuzetno emotivna“.

Oni su napustili Avganistan pre nedelju dana, a u Tokio su doputovali iz Pariza.

Avganistanski paraolimpijski komitet prethodno je saopštio da dvoje sportista neće moći da se takmiči u Tokiju, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad celom teritorijom te zemlje.

Kudadi je prošle nedelje u video poruci izrazila želju da pobegne iz Kabula i ispuni san da predstavlja svoju zemlju na Paraolimpijskim igrama.

MPK je ranije saopštio da nije bezbedno da dvoje avganistanskih paraolimpijaca bude prebačeno u Japan, ali je nekoliko vlada i organizacja uspelo da im u tome pomogne.

Portparol te organizacije rekao je da medijima neće biti omogućeno da sa njima razgovaraju tokom Igara, kako bi se sačuvalo njihovo mentalno zdravlje.

Kudadi i Rasuli nisu učestvovali na svečanoj ceremoniji otvaranja igara 24. avgusta, ali je u znak solidarnosti jedan od volontera nosio zastavu te zemlje.

Na Paraolimpijskim igrama se takmiči oko 4.400 sportista sa invaliditetom iz celog sveta.

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije

Paraolimpijici Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar