Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bobana Momčilović Veličković, srpska ollimpijka u streljaštvu, izgubila je životnu bitku u 31. godini, međutim, uprkos preranom odlasku, iza sebe je ostavila brojne uspehe među kojima i evropska i svetska zlata.

Tri zlata na evropskim prvenstvima, jedno na svetskom i još pregršt medalja sa brojnih takmičenja ostaće kao najlepša uspomena na Bobanu. Ipak pri osvrtu na fenomenalne uspehe ostaće praznina zbog njene neostvarene želje – olimpijske medalje.

PROČITAJTE JOŠ

Od početka uspešne karijere, Bobana Momčilović Veličković je uz dozu skromnosti isticala da joj je san da se okiti olimpijskom medaljom. Nažalost, dva učešća na najprestižnijim sportskim smotrama, nisu bila dovoljna sa ostvari najveću sportsku želju.

Prvi put priliku da ostvari san Bobana je imala u Londonu, a uoči Olimpijskih igara 2012. godine skromno je otkrila ambicije.

„Ne volim da dajem obećanja. Ja sam za sada svoj cilj ispunila, a to je bio plasman na Olimpijske igre. Očekujem neki svoj prosečni rezultat, koji sam ostvarivala na svim tim velikim takmičenjima gde sam se pojavljivala, i nadam se da će to biti dovoljno za finale. Dakle, drugi moj cilj je finale. U finalu je sve moguće, mogu da stignem i do medalje, videćemo šta će da bude“, rekla je tada 22-godišnja strelkinja i dodala:

„Osećaj posle plasmana na Igre je bio neverovatan! Dve godine pokušavam da uzmem tu kvotu. Uvek mi je izmicala za krug , za jedno mesto. Uvek sam bila prva ispod crte, druga, tako da je Evropsko prvenstvo bila moja poslednja šansa, a još sam osvojila i zlato. Bila sam presrećna i zbog kvote i zbog medalje“.

Novu priliku Bobana Veličković imala je u Rio de Žaneiru, četiri godine kasnije, nepostedno posle osvojene srebrne medalje na Evropskom prvenstvu.

„Ovaj olimpijski ciklus je jako uspešan za srpsko streljaštvo. Osvojile smo pregršt medalja na Svetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu i Svetskom kupu i nadam se da ćemo na Olimpijskim igrama biti podjednako uspešne. Nezahvalno je davati prognoze, ali je moguće i izvesno da će biti medalja, nadam se više nego u Londonu. Sanjam se finalu, a potom je sve moguće. Mnogo je faktora koji utiču na plasman, na olimpijskim igrama učestvuje sam krem streljaštva i svaka od nas koja ispuni kvotu ima šansu da bude pobednik ili osvajač medalje“, rekla je Bobana Momčilović Veličković koja je u Brazilu uspela da se plasira u finale, ali joj je san izmakao na poslednjem koraku.

Četiri godine kasnije, tragična sudbina prekinula je uspešnu priču pre zacrtanog kraja i jedan san surovo ostavila nedosanjan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram