Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijski plamen dopremljen je iz Grčke u Japan, za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju. Plamen je avionom stigao u vazdušnu bazu Macušima.

„Prvi put posle 56 godina, olimpijska baklja ide u Tokio i nadam se da će plamen osvetliti put nade mnogima“, rekao je predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Joširo Mori.

Plamen su dočekali malobrojni zvaničnici Organizacionog komiteta zbog pandemije koronavirusa. Na avionu je napisano „Tokio 2020 štafeta olimpijske baklje“, dok je rep letelice ukrašen porukom „Nada osvetljava naš put“.

Dvoje najuspešnijih japanskih olimpijaca, trostruka šampionka u rvanju Saori Jošida i trostruki džudo šampion Tadahiro Nomura primili su plamen, a zatim su ga upalili na asfaltu vazdušne baze.

Mori je rekao da je situacija sa virusom „teška“ i zahvalio je Međunarodnom olimpijskom komitetu i grčkim zvaničnicima što je ceromonija mogla da se održi.

Plamen će ostati u severnom Japanu skoro nedelju dana, pre nego što počne štafeta olimpijske baklje 26. marta iz Fukušime.

Organizatori su uvereni da će Olimpijske igre u Tokiju početi na vreme, 24. jula, uprkos pandemiji korona virusa. Brojni sportski zvaničnici i sportisti protive se održavanju Igara zbog rizika za zdravlje svih učesnika.

Broj umrlih širom sveta od novog virusa premašio je 10.000, a zaraženih je više od 244.000. U Japanu je prijavljeno oko 900 slučajeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram