oks kem
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Najpoznatija i najstarija veslačka regata na svetu, trka između Univerziteta Oksford i Kembridž, zbog koronavirusa neće se održati posle 165 godina.

Trka je trebalo da se održi 29. marta, a kako su saopštili organizatori, morali su da je otkažu zbog do sada nezabeležene situacije u zemlji.

„Otkazivanje trke je jedina ispravna odluka koju smo doneli isključivo zbog zabrinutosti za zdravlje posada, gledalaca, pomoćnog osoblja i volontera, saopšitli su organizatori.

Prva trka održana je 1829. godine, a od 1856. godine bez prekida.

Trka 1877. priglašena ja za „mrtvu trku“, pošto je kako kaže oksfordska legenda, sudija „Pošteni Džon“ Felps dok je čekao da se posade pojave na cilju zaspao ispod žbuna. Ipak ova priča nije podržana zvaničnim dokumentima.

Zanimljiv je i period od 1978. do 1983.godine u kome je stalno pobeđivao Oksford, a u čijem je timu u to vreme bio Boris Rankov. Rankov koji je tada već bi svršeni student, bio je poznat i priznat kao mozak i glavna snaga ekipe.

Ovo je dovelo do uspostavljanja tzv. „Pravila Rankov“, po kome jedan veslač ne može učestvovati u trci osmeraca više od četiri puta kao diplomac ni više od četiri puta kao diplomirani student. Rankov je danas profesor istorije na jednom koledžu Oksfordskog univerziteta.

U trci iz 2003. godine u svakoj posadi bila po dva brata, koja su veslala na suprotnim stranama. U timu Oksforda bili su to Met Smit i David Livingston, a u timu Kembridža Ben Smit i Džejms Livingston.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram