Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Belgije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Novi izazov za trofejnu generaciju.

Nije uspela selekcija Srbije da se okiti evropskim zlatom u Beogradu pre dve godine kada ih je na tom putu zaustavila moćna Italija predvođena Paolom Egonu, ali će dobiti priliku za popravni na Evropskom prvenstvu koje je u utorak počelo u Belgiji, Italiji, Estoniji i Nemačkoj.

Nakon zlatne ere sa trofejnim selektorom Zoranom Terzićem i svetskog zlata koje je doneo njegov naslednik Danijele Santareli, odbojkašice Srbije će po prvi put na velikom takmičenju predvoditi još jedan Italijan, Đovani Gvideti.

Njih dvojica su praktično napravili rokade i zamenili selektorska mesta Srbije i Turske, a mogli bi lako da se sretnu u četvrtfinalu i u direktnom okršaju odluče ko ide u borbu za medalje.

PROČITAJTE JOŠ

Naše čudesne devojke iza sebe imaju nešto slabije izdanje u Svetskoj ligi, u kojoj su ostale bez završnog turnira, ali tim nijednom nije bio u najjačem sastavu i Gvideti je imao priliku da isproba brojne igračice i opcije za ono što sledi u narednom periodu.

Predvođene povatnikom u reprezentaciju Majom Ognjenović i najboljom odbojkašicom sveta Tijanom Bošković, Srpkinje će u Belgiji igrati grupnu fazu u kojoj će u konkurenciji šest timova tražiti prolaz dalje. U grupi A će pored domaćina i nas igrati i Slovenija, Poljska, Ukrajina i Mađarska, a mečevi će biti u Gentu.

Iako Srbija nije blistala u ovogodišnjoj Ligi nacija, glavni je favorit da osvoji prvo mesto u grupi, a u osmini finala će se ukrštati sa nekom od ekipa u grupi C u kojoj se pored domaćina Nemačke nalaze i Azerbejdžan, Turska, Češka, Švedska i Grčka.

Srpkinje su aktuelne svetske šampionke, znaju kako se igraju veliki mečevi, imaju mnogo iskustva i šampionski karakter. Tijana Bošković će kao i obično biti glavna pretnja za protivnice. Mada, moraće Srbija da odigra vrhunski na nivou celog tima ukoliko želi da ostvari ambicije, koje su bez skrivanja najviše moguće.

Najteži ispit će imati u grupnoj fazi protiv Poljske, selekcije koja je ove godine u Ligi nacija osvojila bronzu.

Ukoliko budu prelazile prve prepreke kako se očekuje, onda bi Poljska i Srbija trebalo da se bore za prvo mesto u grupi i verovatno izbegavanje Turske u četvrtfinalu. Onaj ko bude drugi ima velike šanse da naleti na Santarelijevu četu i da ostane bez polufinala. Ko bude prvi trebalo bi da ima otvoren put ka medalji.

Kada smo kod medalja, odbojakšice Srbije se nalaze u strašnom nizu, jer su u prethodnih osam godina stavljale odličja na vrat. Sve je počelo 2015. godine i od tada traje uspešan niz kao potvrda o kakvoj se generaciji radi. Sedam vezanih medalja su osvojile sa Terzićem, osmu sa Santarelijem, a devetu će napasti ekipa sa Gvidetijem.

Kada se pogledaju rezultati Srbije od osamostaljenja, može da se zaključi da odbojkašice samo jednom nisu bile u polufinalu Evropskog prvenstva. Na osam kontinentalnih takmičenja samo jednom nisu bile u borbi za medalju. To je podatak za ponos.

Sedmo mesto je osvojeno 2009. u Poljskoj, a rezultati pre i posle toga bili su impresivni: evropsko srebro 2007, zlato 2011, četvrto mesto 2013, bronza 2015, zlato 2017. i 2019, srebro 2021.

Kada je u pitanju sastav tima, Italijan je odlučio da u Belgiju povede dizače Maju Ognjenović i Bojanu Drču, korektore Tijanu Bošković i Anu Bjelicu, libera Teodoru Pušić i Aleksandru Jegdić, srednje blokere Jovanu Stevanović, Minu Popović, Maju Aleksić i Henu Kurtagić i primače servisa Bianku Bušu, Saru Lozo, Katarinu Lazović i Aleksandru Uzelac.

Raspored mečeva Srbije na Evropskom prvenstvu

18.8 Srbija – Ukrajina 17.00

20.8 Srbija – Slovenija 20.00

21.8 Srbija – Poljska 17.00

23.8 Srbija – Mađarska 20.00

24.8 Srbija – Belgija 20.00

BONUS VIDEO BONUS VIDEO Klinci jure Bogdana Bogdanovića do autobusa u Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare