Petar Stanišić Foto: Odbojkaški savez Srbije

Nekadašnji odbojkaš, reprezentativac, trener, novinar, aforističar i glumac, Petar Stanišić preminuo je u 88. godini u Beogradu.

Rođen je na Baniji u selu Mala Gradusa, u opštini Sisak. Karijeru je počeo u OK Zanatalija 1952, a godinu dana kasnije klub menja ime u OK Jugoslavija.

Kao igrač i kapiten OK Jugoslavija osvojio je četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958 – 1961) i tri titule pobednika Kupa Jugoslavije (1959, 1961. i 1962), a zatim je sa Partizanom osvojio Kup 1964. i titulu 1967.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, za koju je igrao 16 puta i kapiten nacionalnog tima koji je zauzeo peto mesto na prvim Univerzitetskim igrama 1959. u Torinu.

Stanišić je kao trener Partizana osvojio drugo mesto u Kupu CEV 1985. Bio je i trener VGSK iz Velikog Gradišta (četiri sezone), Obilića (10 godina), Beogradskih elektrana (tri godine), beogradskog Poštara (jedna sezona) i Mačve iz Šapca (jedna sezona).

Bio je inicijator odluke o dodeli nacionalnih priznanja sportistima za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Stanišić je dobitnik “Zlatne plakete OSS”, zlatne plakete Odbojkaškog saveza Beograda za više od 60 godina rada u odbojci i “Majske nagrade” SOFK Srbije 1980, kao sportski radnik, član Organizacionog odbora Olimpijskih igara školske omladine Srbije, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Beograda i drugih sportskih priznanja.

PROČITAJTE JOŠ

Stanišić je deset godina (1955 – 1965) bio i glumac beogradskog omladinskog pozorišta „Ivo Lola Ribar“.

Kao novinar radio je u listovima Mladost, Večernje novosti, Svet, Kekec, Naša Borba i Odbojka, a aforizme je objavljivao u Ježu i Politici.

Petar Stanišić će biti sahranjen u petak, 28. oktobra, u 12.00 časova na Topčiderskom groblju u Beogradu. Opelo će početi u 11.30 časova.

BONUS VIDEO Micić o porodici i preminuloj majci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar