Foto: FIVB

Novi selektor pronašao dobitnu formulu.

Neverovatan meč i triler završnica u kojoj su odbojkašice Srbije srušile na pleća zvaničnog olimpijskog šampiona, selekciju SAD, bili su potvrda onoga što se naziralo od samog početka Lige nacija. Srbija je dobila nove heroine i sa puno optimizma može da gleda na godine koje slede.

PROČITAJTE JOŠ

Četvrtfinalni meč Lige nacija u Ankari treblao je da bude šetnja u parku za moćne Amerikanke protiv promenjene i podmlađene selekcije Srbije, ali su umesto toga udarile u zid.

Izabranice našeg novog selektora Danijelea Santarelija slavile su sa 3:2 (29:27, 25:23, 20:25, 20:25, 15:13), a ni činjenica da su ispustile dva seta prednosti nije pokolebala devojke koje su bile najbolje kada se lomilo.

Mnogo je bilo znakova pitanja nad ovom selekcijom, a naročito zbog promene selektora i odlaska Zorana Terzića posle dve decenije i zlatnog doba ženske odbojke.

Santareli je došao sa velikom reputacijom, ali je bio stranac koji treba da nasledi jednog od najuspešnijih trenera srpskog sporta posle istorijskih uspeha.

Dočekala ga je i smena generacija, odlazak legendi poput Milene Rašić i pauze Maje Ognjenović i Tijane Bošković.

No nije Italijan previše očajavao i to je video kao šansu da uvede nove snage u srpsku selekciju i upumpa preko potrebnu svežu krv.

Danijele Santareli, Foto: OSSRB

Bilo je veliko pitanje kako nadoknaditi učinak Tijane Bošković koja je bila ubedljivo najbolja igračica na putu ka bronzanoj medalji u Tokiju i nosilac svih velikih uspeha – evropske i svetske titule.

Međutim, bez problema je u njene patike uskočila Ana Bjelica.

Iskusna tridesetogodišnja korektorka je mahom posmatrala Boškovićevu kako teroriše rivalke tokom reprezentativne karijere, ali je svoju šansu strpljivo čekala.

Sa 20 poena je bila jedna od najboljih u okršaju protiv Amerikanki. Ove sezone bila je i najbolji poenter reprezentacije i osma u čitavoj Ligi nacija u kojoj je Srbiji donela 203 poena.

Odbojkašice SAD i Srbije Foto:BETAPHOTO/FIVB

Koliko dobar osećaj ima sa ovom ekipom Santareli je možda najbolje pokazao izborom primača.

Umesto standardne Bianke Buše, koja je dobila i poštedu tokom Lige nacija iako je bila uz tim, u vatru je gurnuo Saru Lozo.

Lozo je stasavala godinama kao deo šampionske generacije Vizure, a sada je konačno zaigrala sjajno i u nacionalnom timu.

Ona je potpuno raznela Amerikanke sa 22 poena i bila u napadu faktor iznenđaenja.

Uz sjajnog libera Teodoru Pušić ove sezone je među 20 najbojih primača takmičenja, pa je Srbija u njoj dobila veliku igračicu za narednih sedam-osam godina.

Odbojkašice SAD i Srbije Foto:BETAPHOTO/FIVB

Upravo je Pušićeva možda i najveće otkriće reprezentacije. Slično je poput Bjelice čekala svoju priliku i zaigrala umesto Silvije Popović na poziciji libera i bila prosto neverovatna.

Pored sjajnog prijema, bila je treća u čitavom takmičenju po broju lopti koje je uspela sjajnim reakcijama da „iskopa“ i vrati u igru i potpuno neutrališe odustvo iskusnog libera reprezentacije.

Santareli je uspeo da pronađe i pravu hemiju kada su u pitanju srednji blokeri.

Odlazak Milene Rašić iz reprezentacije ostavio je veliku rupu, a sada je bilo na povratnici Jovani Stevanović da preuzme lidersku poziciju.

Foto: FIVB

Uspela je Jovana u toj ulozi i bila peta najefikasnija po poenima iz bloka u Ligi nacija, ali neverovatne su bile igre Maje Aleksić, koja je po tom parametru bila iza megazvezda Ane da Silve iz Brazila i Turkinje Zehre Guneš.

Njoj je tek 25 godina što je u odbojkaškom smislu period kada igračice obično sazrevaju.

Uigranoj mašineriji Santareli je za završni turnir priključio i iskusnu Brankicu Mihajlović, osećajući da bi sjajna primačica mogla da bude faktor iskustva koji je preko potreban ovoj ekipi, što se videlo i protiv Amerikanki kada je donela sedam poena i dala značajan doprinos sa klupe.

Srbiju u subotu od 14.00 čeka novi veliki izazov. Posle velike pobede nad Amerikankama, sledi okršaj u polufinalu Lige nacija sa Brazilkama koje imaju najbolju igračicu takmičenja i još nekoliko sjajnih odbojkašica.

Ipak, ovaj tim je pokazao da se nikog ne boji i da i dalje možemo očekivati da nas odbojkašice obraduju medaljama. Drugi polufinalni par čine Italija – Turska (17.00), finale je u nedelju od 18.30.

BONUS VIDEO Odbojkašice Srbije pobedile SAD za plasman u polufinale Lige nacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare