Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Posle potvrde da je član Meklarena imao pozitivan test na koronavirus i odluke tima da se povuče sa Velike nagrade Australije, Formula 1 i FIA su sazvali sastanak sa članovima ostalih ekipa. Većina je donela odluku da se otkaže trka za VN Australije u Melburnu.

„Formula 1 i FIA su, uz punu podršku Grand pri korporacije Australije (AGPC), odlučili su da se sve aktivnosti F1 u Melburnu otkažu. Verujemo da je ovo razočaravajuća vest za hiljade fanova koji bi prisustvovali trci. Svi vlasnici ulaznica dobiće puni povraćaj novca. Dalji potezi biće objavljeni u dogledno vreme. Sve strane uzele su u obzir ogromne napore AGPC, Motorsport Australije, osoblja i volontera, da organizuju startnu trku Svetskog prvenstva Formule 1 u Melbournu 2020. Međutim zaključeno je da bezbednost svih članova porodice Formule 1 i šire zajednice, kao i poštenje takmičenja, imaju prednost“, navedeno je u pismu Formule 1.

Za sada nije poznato da li će trka za VN Australije biti održana i kada.

Po rasporedu, sledeće viđanje najboljih vozača Formule 1 zakazano je za 22. mart u Bahreinu, gde neće biti omogućeno prisustvo gledalaca, zbog opasnosti od širenja koronavirusa.