Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Neke sportske priče predstavljaju zicer za holivudske milionere, a ona o Detroit Lajonsima bi mogla da bude jedna od takvih, pod uslovom da u "motor sitiju" uspeju da dođu do Superboula.

NFL šampionat ušao je u svoju samu završnicu, u foto-finišu nadmetaće se u AFC diviziji dve najbolje ekipe prethodnih nekoliko godina – Baltimor Rejvensi i aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi, dok će za mesto na najvećoj utakmici američkog sporta u NFC konferenciji igrati San Francisko Fortinajnersi i ekipa koja verovatno ni sama nije očekivala da će se naći u ovom društvu?

Dakle, još tri utakmice i pitanje od milion dolara – može li Detroit protiv „aždaja“?

Foto: Gregory Shamus / Getty images / Profimedia

Kako bi bilo jasno koliko je ovo zapravo čudesno, dovoljno je pogledati istoriju.

Fortinajnersi, rival u finalu NFC konferencije, imaju iza sebe pet šampionskih titula i neka od največih imena u istoriji ovog sporta – legendarni hvatač Džeri Rajs, čuveni kvoterbek Džo Montana… A dok je tim iz „zaliva“ iz sezone u sezonu razbijao konkurenciju i gradio status jedne od najvećih franšiza ikada, za to vreme Detroit Lajonsi su… pa, tavorili je možda i najbolja reč za opis.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz sezone u sezonu su razočaravali, postali su predmet podsmeha, a jedini iskorak imali su 1991. godine kada su prvi put u istoriji zabeležili pobedu u plej-ofu, i to protiv Dalas Kaubojsa (38:6).

Ubrzo potom usledio je debakl protiv Vašington Redskinsa (sadašnji Komandersi) i povratak u sivilo.

Iako su imali sjajne igrače, poput čuvenog Berija Sendersa koji je bio proglašen i za MVP-ja 1997. godine, Lajonsi su nanizali osam poraza u plej-ofu… A onda je došla sezona 2023.

Foto: Gregory Shamus / Getty images / Profimedia

Od samog početka sezone bilo je jasno da je Den Kembel uspeo da od grupe momaka kojoj su se mnogi podsmevali pred početak sezone i svrstavali je među sigurne kandidate za nekog od najviših pikova na predstojećem draftu (što znači, narodski rečeno, opšti potop i samo dno lige) stvori nešto što ni mnogo kvalitetniji sastavi, poput Filadelfija Iglsa ili Dalas Kaubojsa, nisu uspeli – tim.

Foto: Scott W. Grau/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

I to sa velikim „t“.

Detroit od početka sezone igra po sistemu „svi za jednog, jedan za sve“, a kao prva zvezda „lansiran“ je supetalentovani tajt end, Sem Laporta. Momak koji je kao 34. pik na draftu stigao sa univerziteta Ajova odigrao je spektakularnu sezonu – 889 uhvaćenih jardi, 10 lopti uhvaćenih za tačdaun…

Foto: Gregory Shamus / Getty images / Profimedia

A da stvar bude još bolja – momak iz meča u meč i iz napada u napad pokazuje da poseduje neverovatan intelekt, savršeno „čita“ protivničku odbranu i gotovo bez greške razbija rivale kad god se za to ukaže prilika, što je kvoterbek Džered Gof znao itekako da iskoristi.

A upravo je Gof igrač koji će imati najviše motiva da sa Lajonsima dođe do Superboula.

Iako je draftovan kao prvi pik, Gof sa Los Anđeles Remsima nije uspeo da slavi protiv Nju Ingland Pejtriotsa 2019. godine, u naredne dve usledio je popriličan pad u igri mladog kvoterbeka pa je, nakon pet godina u dresu Remsa, pojačao Detroit, uz još dva pika prve runde – sve to za Metjua Staforda.

Isplatio se taj trejd Remsima koji su sa Stafordom uzeli Superboul pre dve godine, ali je na duže staze ipak Detroit bolje prošao, jer ne samo da je dobio dva pika prve runde, već i igrača koji ima, žargonski rečeno, „čip na ramenu“ – i koji po svaku cenu želi da dokaže da izbor na mestu prvog pika nije bio slučajan.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

No, nisu samo Fortinajnersi problem.

Lajonse, ako slave protiv San Franciska, očekuje bolji iz duela Kanzas Siti Čifsa i Baltimor Rejvensa, Patrika Mahomsa i Lamara Džeksona…

Detroit svakako oba meča dočekuje kao autsajder. No, isto je važilo za Filadelfija Iglse, pa je Nik Fols zablistao umesto Gofovog „klasića“ Karsona Venca i Iglse odveo do prve titule u istoriji kluba.

Detroitu je potrebno samo da prati primer – Lajonsima srca svakako ne nedostaje.

NFL, finale konferencija

Nedelja

21.00 Baltimor Rejvens – Kanzas Siti Čifs

Ponedeljak

00.30 San Francisko Fortinajners – Detroit Lajons

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar