Foto: VK Novi Beograd/Miodrag Todorović

Pro Reko za beogradski "het trik", Novi Beograd za istoriju

Vaterpolisti Novog Beograda i Pro Reka odmeriće snage u borbi za evropski tron drugu godinu zaredom na istom mestu, nakon što su se srpski „drim tim“ i italijanski gigant plasirali u finale Fajnal ejt turnira Lige šampiona za vaterpoliste u Beogradu (subota, 21.00).

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa iz naselja Reko, koji se nalazi u okrugu Đenova, u Beograd je stigla sa jednim, i to poprilično jasnim, ciljem – da po treći put uzastopno, a 11. u istoriji, osvoji titulu prvaka Evrope.

To i nije toliko čudno, s obzirom na činjenicu da su prethodna dva od tri puta turnir na bazenu „11. april“ u Beogradu završavali sa zlatom oko vrata.

Prvo su 5. juna 2021. godine savladali mađarski Ferencvaroš 9:6 na turniru na kom nije bilo srpskih timova, a Beograd preuzeo organizaciju od nemačkog Hanovera. Godinu dana kasnije, viđena je neverovatna drama, kada je Novi Beograd primio gol 12 sekundi pre kraja meča za 13:13, pa su pitanje šampiona Evrope odlučili peterci.

Tragičari u redovima srpskog tima bili su Nikola Jakšić i Dušan Mandić, koji su promašili šuteve za svoj tim, pa je Reko osvojio trofej.

Foto: VK Novi Beograd/Miodrag Todorović

I ove godine Reko je bio ubedljiv, savladali su prvo Ferencvaroš 8:4, potom Vuljagmeni 12:8 u polufinalu, i došli do prilike da brane šampionsku titulu.

Sa druge strane, Novi Beograd je do finala „preskočio“ Olimpijakos (13:11), pa Barselonetu posle peteraca (12:10), čime je „overio kartu“ za finale.

Novom Beogradu ovo će biti drugo finale u istoriji kluba, dok je Pro Reko čak 17 puta igrao za titulu, od čega su sedam puta slavili.

Ipak, Novi Beograd će u borbu za titulu prvaka Evrope ući bez jednog od najboljih igrača ne samo tima, već sveta, pošto je Dušan Mandić, nakon eliminacije iz Jadranske lige porazom od Juga u polufinalu, odstranjen iz ekipe krajem marta ove godine, nakon čega više nije odigrao nijednu utakmicu.

Od tada, Novi Beograd je osvojio Superligu Srbije pobedom nad Crvenom zvezdom u finalu, uz briljantnu partiju mladog Alvara Granadosa, koji je u meču za titulu postigao čak deset golova.

Foto: VK Novi Beograd/Miodrag Todorović

Upravo mladi Španac bi mogao da bude prva zvezda u redovima Novog Beograda.

Sa druge strane, iako nije briljirao dosad, glavna „poluga“ italijanskog tima i Sandra Sukna trebalo bi da bude kapiten Aleksandar Ivović.

Pro Reko ima priliku da postane prvi tim još od 1970. koji je tri puta osvojio titulu prvaka Evrope (Mladost iz Zagreba vezala tri trofeja od 1968. do 1970), a Novi Beograd da se priključi evropskim velikanima i postane 26. tim koji je osvojio titulu elitnog takmičenja.

Ujedno, ako bi se popeo na krov Evrope, Novi Beograd bi tako postao četvrti tim iz Srbije kom je to pošlo za rukom. Prethodno, titulu su osvojili Partizan (sedam puta), Bečej i Crvena zvezda (po jednom).

BONUS VIDEO Izjava Jokića nakon prvog meča finala NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar