Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Haos

Novak Đoković i Nikola Jokić – dva imena koja kod svakog iole realnog ljubitelja sporta izazivaju poštovanje. Jedan je 24 puta osvojio najteže turnire na svetu i ima preko 400 nedelja na čelu ATP rang liste, drugi je dvostruki MVP NBA lige, šampion i MVP finalne serije sa klubom koji pre njega u toj istoj ligi nije uspeo da uradi ništa za više od pola veka postojanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Pa ipak, ni to nije dovoljno da njih dvojica dobiju makar minimum poštovanja koji zaslužuju.

Pariz, Torino, Malaga – tri evropska grada bila su centar teniskog sveta u završnici sezone 2023. godine. U Francuskoj je Novak obezbedio povratak na čelo ATP karavana, u Torinu prvo potvrdio prvo mesto na završetku 2023, a potom i po sedmi put osvojio završni turnir, po čemu je pretekao Rodžera Federera i postao rekorder, da bi u Malagi pokazao da je čovek, posustao u odsusdnom trenutku i dopustio Janiku Sineru da Italijane odvede u finale Dejvis kupa.

No, umesto svega, glavna tema su – navijači. Tačnije, njihovo očajno ponašanje prema Novaku Đokoviću. U Francuskoj su mu iz meča u meč zviždali, izluđivali ga i pokušavali da ga ometaju (jer eto, zanimljivo je), u Italiji su koliko-toliko imali opravdnje u vidu podrške za Janika Sinera (kog je Novak i pobedio u finalu), dok za ponašanje navijača Velike Britanije nakon pobede Srbije – neobjašnjivo. Jer nije to bio pokušaj destabilizacije Đokovića zbog podrške nekom drugom. Britanci su već izgubili kada su pravili haos namerno sprečavajući Novaka da da izjavu.

Dodajmo tome i odnos koji je Svetska antidoping organizacija (WADA) pokazala, kada je Novak sat i po pred meč morao da se podvrgne testiranju, štošta bude jasnije.

Đoković je zbog toga i javno objasnio da mu takve vrste distrakcija ne trebaju i da ništa slično nije doživeo za dve decenije, titulama ispunjene, karijere. Eto, doživeo je sada pred meč sa Kameronom Norijem.

„Ja još nisam uradio kompletnu doping kontrolu, sledi mi krv. Čovek u ćošku sedi, satima me prati. Imao sam raspravu, jer evo za 20 godina i kusur karijere nije mi se desilo da mene doping kontrola, i ne samo mene, izabere. Dobio sam notifikaciju sat i po vremena pre meča“, objasnio je Đoković i dodao da striktno poštuje svoju rutinu.

„Ja imam svoju rutinu i ne treba mi distrakcija. Da mi uzima krv, da razmišljam da li ću moći da dam urin. Potpuno nelogična odluka. Kada sam pričao sa predstavnikom doping agencije, rekli su mi da je razlog bio da će biti jako kasno i da se pruži drugoj reprezentaciji vremena da se više odmori, ali sam im onda rekao da pobednik večerašnjeg duela ne igra sutra. Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč“. Ako to nije maltretiranje, onda stvarno…

Novak Đoković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Za to vreme, na terenima NBA lige, iz utakmice u utakmicu Nikola Jokić dobija batine. Opet, legitiman način timova da pokušaju da zaustave nezaustavljivog (kad već regularna odbrana nema apsolutno nikakvog efekta), ali ono što sudije rade daleko je od normalnog.

Naime, arbitri gotovo bez izuzetka puštaju odbrambene igrače da bez milosti tuku Jokića, pa su i on i poslovično mirni Majkl Meloun izgubili živce protiv Detroit Pistonsa.

Postavlja se pitanje šta je potrebno čovek da uradi kako bi bio ispoštovan neki minimum i kako bi obezbedio bar delimično poštovanje? Titule, trofeji, individualni podvizi… Očigledno ne pomažu.

Iako su se dosad pošteno opekli (i Novak i Nikola su pokazali da najbolje funckionišu pod pritiskom), utisak je da je to za posledicu imalo dodatno pojačavanje bezobraznog ponašanja prema sportistima iz Srbije.

A nama ostaje da se nadamo da će to i nadalje služiti kao dodatni motiv da iz dana u dan rivale gaze.

No, utisak da ljudi ne znaju da cene ono što im dvojica najboljih sportista na svetu donose jača iz dana u dan.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare