Niki Lauda
Niki Lauda Foto: HARTMUT REEH / AFP / Profimedia

Niki Lauda je jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena. Austrijanac je osvojio tri šampionata 1975, 1977. i 1984. On je takođe jedini vozač u istoriji ovog sporta koji je osvojio šampionat i sa Ferarijem i sa Meklarenom.

On bi danas da je živ, napunio 73 godina a pored mnogo neverovatnih priča o njegovom životu, jedna od najupečatljivijih bio je jedan njegov susret sa novinarem.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je osvojio šampionat 1975. godine, Lauda je doživeo ozbiljnu nesreću na Velikoj nagradi Nemačke 1976. godine. u Nirburgringu u Nemačkoj kada je zamalo izgubio život.

Sve je išlo od ruke ovom svetskom prvaku dok se nije dogodio veliki incident, kada je u drugom krugu trke izleteo sa staze, najverovatnije zbog pucanja ograde. Bolid se pretvorio u buktinju, a Lauda je ostao zaglavljen u njemu. Prijatelji i saradnici su brzo potrčali da ga izvuku, ali opekotine su zahvatile celo telo.

Krv mu se zatrovala od udisanja otrovnih gasova, a čak mu je i sveštenik očitao poslednju pričest kada je pao u komu. Čudom se izvukao iz nje.

Iako su mnogi mislili da neće preživeti, samo šest nedelja kasnije, sa šavovima na glavi, Niki Lauda vratio se „u igru“, stigavši četvrti na cilj u trci za Veliku nagradu Italije. Jedinstvena snaga volje vratila ga je u život i u Formulu 1 a na licu i telu ostali su mu trajni ožiljci od nesreće.

Njegov Ferari se zapalio i zadobio je teške opekotine. Međutim, Autrijanac se vratio na stazu samo šest nedelja kasnije. Izgubio je prvenstvo 1976, ali je ponovo je osvojio prvenstvo 1977. Tokom svog oporavka morao je da se suoči sa određenim izazovima. Jednom prilikom Laauda se suočio sa novinarom nakon njegove pobede na Velikoj nagradi Južne Afrike.

„Znam te, zar ne?” upitao je Lauda novinara.

„Mislim da ne“, negirao je novinar.

Međutim, Austrijanac se u trenutku prisetio. Pred njim je bio novinar koji mu je postavio jedno od najbezobaznijih pitanja na prvoj konfereneciji koju je održao u životu posle teške nesreće.

„Sećam se. Ti si tip koji me je pitao šta će moja žena da radi sada kada sam ružan.“

Niki Lauda je tada podigao svoj trofej, pokazao na novinara i rekao:

„Pa, možeš da nabiješ ovo u svoju g*zicu“.

BONUS VIDEO Sudar Hamiltona i Ferstapena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare