Foto: Utkin / Sputnik / Profimedia;

Do Olimpijskih igara deli nas 27 dana. U Parizu ćemo gledati preko 10.500 takmičara širom sveta, i dok će većina imati čisto sportske motive, među njima će se sigurno naći neko ko će pokušati na neki način da pravila zaobiđe. Ipak, teško da će iko moći da se meri po ozloglašenosti sa Borisom Onišćčenkom.

Onišćenko je rođen 1937. godine, a sa 18 godina je počeo da se bavi plivanjem na ozbiljnijem nivou, da bi godinu dana kasnije uspeo da postane šampion oblasti Poltava.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz godine u godinu se nadograđivao, pre nego što je 1967. postao član pentatlon reprezentacije svoje zemlje u pentatlonu, i na Svetskom prvenstvu sa Sovjetima osvojio bronzu.

Potom je 1968. u Meksiku na Olimpijskim igrama stigao do srebrne medalje, dok je 1972. u Minhenu ekipno osvojio zlato, a u pojedinačnoj konkurenciji stigao je do srebra.

Tako je 1976. u Montreal otišao kao jedna od najvećih zvezda ovog sporta, i to nakon kontroveze, pošto je bio četvrti na rang-listi, ali je osvojio preliminarni turnir u SSSR, pa se našao u sastavu za takmičenje u Kanadi.

Moderni pentatlon je sport u kom se takmičari nadmeću u jahanju, mačevanju, plivanju, pucanju i trčanju.

Prvi događaj takmičenja u Kvebeku bilo je jahanje, a po njegovom završetku tim SSSR-a bio je četvrti, kada je na red 19. jula došlo mačevanje.

Sudbina je htela da Onišćenko izađe „na megdan“ Džimu Foksu, kapitenu Velike Britanije i mlađem vodniku u Kraljevskim električnim i mehaničkim inženjerima, čiji posao je bio da održavaju opremu koju koristi vojska.

Sovjet je u duel ušao silovito, i činilo se da je „razbio“ Foksa kada je kapiten Britanaca uložio protest da je Onišćenku dodeljen poen iako njegov mač nije zakačio Foksa, štaviše – bio je u vazduhu, poprilično udaljen od rivala, kada je poen registrovan.

Foks nije odstupao, želeo je proveru protivnikovog oružja, gde je pronađena nelegalna modifikacija koja je dopuštala Onišćenku da poene osvaja dodirom tastera umesto kontaktom sa protivnikom.

Usledila je diskvalifikacija čitave reprezentacije SSSR, dok je sam Onišćenko doživotno suspendovan iz međunarodnih takmičenja.

Nakon toga, sem povremenog učešća na takmičenjima u Rusiji, Onišćenko više nije bio uključen u sportska nadmetanja, dok je za život zarađivao taksirajući.

Foks je sa Britancima osvojio zlato, a preminuo je u aprilu 2023. godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare