Foto: Shutterstock

„Veliki trud, veliki napredak.“ – Euripid

Talenat je kao i čovek, dat i zadat, sa imeprativom samoostvarenja. Zadato nam je dati potencijal iskoristimo u punom kapacitetu, neretko i preko sopstvenih mogućnosti.

Kao i sve, talenat ima svoju negativnu i pozitivnu stranu. Bez rano stečene radne etike, dar propada i to važi za sve profesije. Rano uočavanje i pravilno usmeravanje ima najznačajniju ulogu, posebno u mojoj profesiji.

PROČITAJTE JOŠ...

Odavno sam primetio kako osrednji pojedinci, čak oskudne darovitosti u određenom trenutku prevazilaze one koji su nemerljivo talentovaniji i to ima objašnjenje. Osrednje je vrlo svesno svojih mogućnosti i rano stečena svest o tome da je rad najvažniji dovodi ih u tu poziciju i to s pravom.

Talenat se često oslanja na sebe. Posebno kad je rano priznat i istican. Bira lakši put, koristi prednosti, naviknut konstantnom dominacijom. Traži priznanje, zavodljiv je, posebno nonšalantnost sa kojom nose teret profesije.

Kod onih najdarovitijih, stekao sam utisak kao da da ih mukotrpan rad ‘ponižava’, i umanjuje njihovu darovitost. Traže izuzeće i povlašćen položaj, jer po definiciji jaka samosvest rađa ličnu pouzdanost i vektor egoizma u ličnosti, što nije nužno loše. Razvijen ego je normalna posledica i apsolutno poželjna, problem je kad pređe u ekstrem. Ipak, svaka veština zahteva određenu automatizaciju, to su zakonitosti koje sam talenat bez rada ne može da nadomesti. Koren problema je nedostatak discipline. Ključ u radu je naučiti ih balansu.

Foto. USNS.rs

Talenat je osećaj za meru, kaže Ostrovski. Rad je podvig, jačanje volje, sublimacija libidoizne sile i pravilno oslobođenje od ega i verovanja u sopstvenu izuzetnost. Rezultat je isti za obe kategorije – napredak. Prosečni postaju odlični, daroviti postaju izuzetni. Razlika je prirodna. To je put samoprevazilaženja. Čist reciprocitet, rad zahteva ulaganje energije, za razliku od oslanjanja isključivo na dar. Pa kako ko odabere. Nikome nije zagarantovano ništa i svako ima šansu. Talenat je lepota, za poštovanje, ipak, rad ima prednost.

Autor: Miloš Denda, trener kondicije i snage

BONUS VIDEO Spektakularno zakucavanje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar