Foto: Promo/Ivica Veselinov

Vrhunske srpske sportistkinje, olimpijske i svetske šampionke ujedinile su se na zajedničkom zadatku.

Plemenita misija za osvajačice više od 40 medalja na velikim takmičenjima je promocija fizičke aktivnosti, kao osnovnog preduslova zdravlja i zdravog načina života.

Upravo iz tog razloga Milica Mandić i Jovana Preković preuzele su uloge promotera Sajma fitnesa, velnesa i zdravlja koji će se 14. i 15. oktobra šesti put održati u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Pod kupolom Hale pet Beogradskog sajma okupiće se brojni stručnjaci iz ove oblasti, za posetioce će biti pripremljen izuzetno bogat program, a Sajam će imati edukativni, izložbeni i promotivni karakter.

„Izuzetno je važno da se podigne svest o značaju fizičke aktivnosti i vežbanja. Jer, to je najbolji način da zaštitimo naše zdravlje. Imala sam prilike da se upoznam sa pojedinim istraživanjima na ovu temu. Najčešći uzročnik smrtnosti u svetu, i to u izuzetnom visokom procentu od čak 60 odsto, su hronične bolesti. Vodeći faktor za nastanak hroničnih oboljenja, ispred pušenja, hipertenzije i konzumiranja alkohola, u čak 68 odsto slučajeva je fizička neaktivnost. Protiv toga moramo da se borimo svim sredstvima“, kaže Milica Mandić.

Tokom dva dana trajanja Sajma fitnesa i rekreacije biće organizovana veoma bogata funkcionalna zona, u kojoj će biti organizovane radionice sa fitnes programima.

Pored toga, posetioci će imati priliku da izvrše medicinske provere i testiranja, koji su neophodni pre početka bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću, a davaće se i saveti ne samo o pravilnom vežbanju, već i o zdravoj ishrani, kao i prevenciji povreda.

Foto: Promo/Ivica Veselinov

„Mnogi ljudi misle da fizička aktivnost i rekreativno bavljenje sportom mora da bude surov trening. Naprotiv, svako treba da izebere aktivnost koja mu prija. Zato je dolazak na Sajam fitnesa i rekreacije prava prilika da na jednom mestu, u izuzetno bogatoj punudi fitnes programa i načina treninga, svako za sebe pronađe ono što mu se najviše sviđa. To može da bude čak i lagana šetnja, ali i pilates, joga, neki funkcionalni trening“, konstatuje Jovana Preković.

Ukazuje da je zabrinjavajuć podatak je da je svako četvrto dete u Srbiji gojazno, a da čak 50 odsto dece u našoj zemlji nema adekvatnu fizičku aktivnost.

„Zato je jako važno da na sve moguće načine utičemo na mlade, dajemo pozitivne primere i konstantno skrećemo pažnju na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću. Mislim da je održavanje ovakvog Sajma jedan dobar način popularizacije zdravog načina života i to je osnovni razlog što sam podržala ovaj projekat“, zaključila je Preković.

Tokom trajanja sajma Beograd će ujedno biti domaćin i 12. Evropskog fitnes kongresa, a održaće se i drugi forum pod nazivom „Turizam i fitnes“.

BONUS VIDEO Doček zlatne Jovane Preković uz pesmu na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar