Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Majkl Smit je po prvi put postao svetski šampion.

Majkl van Gerven je prošao kroz četvrtfinale i polufinale bez izgubljenog seta, ali u šestom finalu nije stigao i do četvrte titule prvaka.

#related-news_0

Majkl Smit, 32-godišnjak iz Engleske, slavio je sa 7:4 u setovima. Bio je to sjajan susret sa puno preokreta, a Smit je nakon početnih loših igara stigao do 6:3, a onda lako priveo meč kraju. Van Gervenu je bilo potrebno da dobije četiri ssta zaredom, ali je uspeo tek jedan.

Titula prva sveta se vratila u Englesku posle 2018. godine.

Najveći spektakl u finalu viđen je u drugom setu i to u trećem „frejmu“ koji je nazvan odmah najboljim svih vremena. Posle 94 susreta viđena je „savršena devetka“ na prvenstvu i to u situaciji kada su oba igrača mogla da stignu do nje.

Savršena devetka je završetak „frejma“ sa samo devet strelica, a to su mogla da urade oba takmičara. Holanđanin je devetom promašio dvostruku 12 za izlaz, dok Smit nije podbacio. Ceo „frejm“ je bacio i komentatore u nevericu, a onda je usledila eksplozija.

Pogledajte i sami.

Smit je izgubio finale 2019. godine, prvo u kom se pojavio, upravo od Van Gervena sa 7:3. Nagradni fond Svetskog prvenstva je ove godine bio 2,5 miliona funti, a šampion je dobio pola miliona. Finalisti je uručen ček na 200.000 funti.

BONUS VIDEO Maksimo Stojaković u maniru oca Predraga