Karslen Magnusen
Karslen Magnus; Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Velika afera u svetu šaha se nikako ne stišava.

Magnus Karlsen, po mnogima najbolji šahista svih vremena, predao je meč posle prvog poteza protiv Hansa Nimana iz SAD.

PROČITAJTE JOŠ

Posle skandala oko potencijalnog varanja i povlačenja Magnusa Karlsena sa Singfild Kupa u Sent Luisu nakon poraza od Hansa Nimana, sada su se Norvežanin i Amerikanac ponovo sastali.

Ovoga puta Karlsen i Niman su se sastali na Meltover tunriru, što je serija od devet šahovskih turnira, koji se igraju od 19. februara do 20. novembra.

Njih dvojica su sada igrali preko video poziva, a Magnus je partiju započeo sa crnim figurama. Amerikanac je odigrao svoj prvi potez, kao i Magnus, a kada je ponovo došao red na Norvežanina, on se samo isključio i otišao.

Foto: EPA-EFE/KOEN SUYK

Svi su bili šokirani, a Tanja Sahdev, komentatorka kanala „Chess24“ je bila zbunjena:

„Magnus Karlsen je upravo predao meč. Ustao je i otišao. Ovo je bez presedana. Jednostavno ne mogu da verujem. Zar se to zaista dogodilo?“, rekla je Tanja, inače šahovska prvakinja.

Onda se oglasio i Karlsen.

„Mislim da je varanje veliki problem u šahu i da udara na sam temelj ove igre. Vreme je da ljudi koji odlučuju donesu bolje mere protiv varanja i da to bolje sakncionišu. Nisam hteo ni da igram turnir kad sam vidio da je Niman pozvan. U posljednji trenutak sam se predomislio. Mislim da je varao više i nego što je priznao javno. Njegov napredak je vrlo neobičan, a tokom međusobnog meča imao sam osećaj da nije ni najmanje napet, pa čak ni koncentriran u ključnim trenucima duela. Pobedio me s crnim figurama na način na koji može da me pobedi samo nekoliko igrača na svetu. Mogao bih reći još mnogo toga, ali zasad ne smem. Mogu samo poručiti da ne želim igrati s Nimanom. Nadam se da će istina, ma kakva bila, uskoro izaći na videlo“, napisao je između ostalog u izjavi.

#social-embed_0

Zanimljive su i teorije koje su se pojavile na društvenim mrežama. Tako je neko otišao toliko daleko da je tvrdio da je Niman tokom meč sa Karlsenom u rektumu imao vibrirajuće analne kuglice koje je nepoznati pomoćnik stimulirao bežičnim upravljanjem tačno u onim trenucima koji su bili presudni u toku partije. Tako je navodno uspeo i da prekine dvogodišnju dominaciju Norvežanina.

ŠTA JE PRETHODILO OVOM DOGAĐAJU?

Karlsen i Niman su se sastali u Sent Luisu, kada se Norvežanin povukao sa turnira zbog navodnog varanja rivala.

Norvežanin je nakon toga na društvenim mrežama objavio snimak na kom fudbalski trener Žoze Murinjo izgivara sledeću rečenicu:

„Ako nešto kažem, u velikoj sam nevolji. Velikoj, velikoj nevolji“.

Niman ima 19 godina i ušao je među 50 najboljih šahista na svetu, a izjavio je da je Magnusa u stvari sramota da izgubi od njega.

Povodom celog slučaja oglasio se i američki velemajstor Hikaru Nakamura.

„Magnus ovo ne bi uradio ni za milion godina. On jednostavno to ne radi. On je takmičar, svetski šampion. Ne bi odustao osim ako nije snažno uveren da Hans vara. Mislim da on misli da Hans vara. Niman je varao na sajtu chess.com i izbačen je iz onlajn igre, to nije za debatu, to je poznata činjenica, već fakat“, rekao je Nakamura, a preneo „Gardijan“.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar