Coronavirus in Italy
Foto: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Održavanje sportskih priredbi pred praznim tribinama se pokazalo kao veći problem za organizatore od proklamovanih uzroka i mogućih posledica za takmičenja.

U pozadini svega krije se novac, odnosno očekivani prihod od prodaje ulaznica i propratnih sadržaja.

Organizatori teniskog turnira Masters serije 1.000 u Indijan Velsu su na dan kada je trebalo da startuju kvalifikacije odlučili da takmičenja uopšte ni neće biti.

PROČITAJTE JOŠ

I da se prećuti momenat u kom je većina tenisera učesnika i učesnica već stigla i krenula sa pripremama za turnir, tek senku na ovakvu odluku baca prethodna, doneta u četvrtak.

Tada je rečeno da će turnir biti održan, ali i da će biti uvedene posebne mere zaštite zdravlja.

Odlukom je bilo predviđeno da skupljači loptica budu opremljeni rukavicama, kao i da će teniserima i teniserkama biti savetovano da ne dodiruju olovke koje će im biti nuđene kako bi dali autograme.

Tokio
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER JUE

Mnogi potencijalni učesnici su konačnu odluku saznali putem društvenih mreža, a dublji uvid u razloge dao je prvi čovek WTA tura Stiv Sajmon.

„Zvaničnici su razmatrali da turnir bude održan bez prisustva publike, ali je ta opcija na kraju odbijena. Mi smo podržali tu opciju, ali organizatori turnira nisu osećali da je to u njihovom najboljem interesu“, naveo je Sajmon.

Konfuzija u Italiji

Neverovatne stvari su se dešavale proteklih nedelja u Italiji, evropskoj državi koja se našla na najjačem udaru koronavirusa. Utakmica između Juventusa i Intera je iščekivana od početka godine, ali je zbog širenja zaraze moralo da se reaguje na nekakav način.

Meč je najpre odložen za maj, pa prebačen za 9. mart, da bi na kraju bio odigran u nedelju, 8. marta.

Vlada Italije je donela odluku da se do 3. aprila utakmice igraju bez prisustva publike, što, preračunato u novac, donosi gubitak od 28 miliona evra članovima Serije A.

Vraćanje na utakmicu između Juventusa i Intera uključuje i spekulacije da je uprava torinskog kluba bila veoma zainteresovana da isposluje odlaganje utakmice za maj ove godine, uz očekivanje da će zbog pretpostavljenog stagniranja širenja koronavirusa tada moći da zaradi planiranih pet miliona evra.

Dakle, interes…

Vlasnik turnira u Indijan Velsu, kao i celokupnog teniskog kompleksa od 2009. godine je Leri Elison, koosnivač kompanije Orakl i šesta najbogatija osoba na svetu, prema Forbsovoj listi iz 2019. godine.

Indijan Vels je zajedno sa turnirom u Majamiju kolokvijalno nazivan „Sunčanim dublom“, a kao najposećeniji teniski turnir, pored četiri grend slem turnira, nazvan je i „Grend slemom Zapada“, koji je 2015. godine posetilo gotovo pola miliona ljudi.

Na jednom od specijalizovanih sajtova za prodaju karata i obezbeđivanje smeštajnih kapaciteta, primera radi, za tri noćenja u hodelu od pet zvezdica i kartu za dvodnevnih program, zajedno sa boravišnom taksom za jednu osobu treba izdvojiti nešto više od 1.600 dolara.

Prostom računicom se može doći do ishoda da bi samo na posetiocima sa „najjeftinijim kartama“ moglo da se zaradi oko 80.000.000 dolara, što nije zanemarljiva cifra.

Šta više, čini se da je ona neuporedivo veća od nivoa ulaganja koja imaju sponzori i televizijske kuće prema organizatorima turnira, a na takav zaključak ukazuje i krajnja činjenica – turnir je otkazan iako je mogao da bude održan bez prisustva publike, uz televizijske prenose i reklamiranje sponzora.

Verovatno bi direktni prenosi u tom slučaju bili i daleko popularniji i traženiji televizijski sadržaj, zar ne?

Ipak, pod devizom „očuvanja javnog zdravlja“ i sa uputom nadležnih organa da bi trebalo izbegavati veća javna okupljanja, organizatori su se odlučili da kao zvanično obrazloženje za odluku daju navode zvaničnika o proglašenoj opasnosti za javno zdravlje.

Dezinfekcija
Foto: Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil

U momentu otkazivanja turnira u dolini Koačela, gde se nalazi i Indijan Vels, potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom, dok je istovremeno u okrugu Brouard, nedaleko od Majamija, konstatovano 19 takvih primera.

Primera radi, u Majamiju će 12. marta biti odigrana utakmica između košarkaške ekipe Hit i Šarlota, gde se očekuje dvadesetak hiljada ljubitelja igre između obruča.

Takođe, na dan proglašenja „opasnosti po javno zdravlje“ u Indijan Velsu, „Stejpls centar“ u svega 200 kilometara udaljenom Los Anđelesu je bio domaćin za nešto manje od 20.000 gledalaca duela između Lejkersa i Klipersa.

Na osnovu svega, šta je zapravo interes? Očuvanje zdravlja? Održavanje regularnosti takmičenja? Ili se sve svodi na brigu o zaradi, pa ko se na koji način snađe?

Za sada imamo dve škole mišljenja – jedna ne obraća pažnju na novonastalu situaciju, a druga je pritisnuta naredbama nadležnih odlučila da se samo povuče i da izbegne svoju štetu, odnosno da dozvoli sebi opciju koju smatra „najboljom za svoj interes“.

Dok Rafael Nadal na sve to kaže: „Mi smo i dalje ovde i čekamo da se odluči šta je sledeće…“

Ako ga uopšte i bude bilo. Poštujući princip iz Indijan Velsa, naredna takmičenja bi takođe trebalo da budu suspendovana, ukoliko se ne stane na put širenju koronavirusa.