Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez/Matthias Schrader/Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia/EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/ROLEX DELA PENA

Košarkaši su srebrom na Mundobasketu obezbedili i učešće na najvećoj sportskoj smotri sledeće godine, a veruje se da će do kraja godine tim Srbije biti znatno brojniji.

Olimpijske igre u Parizu su na programu za manje od godinu dana, a predstavnici Srbije su dosad izborili 29 viza za ovaj turnir (od čega 12 ide na račun košarkaša).

PROČITAJTE JOŠ

Pored momaka koji se nadmeću u igri pod obručima, tu su još i tri atletičarke (Angelina Topić, Milica Gardašević i Ivana Vuleta), dvoje boksera (Vahid Abasov i Natalija Šadrina), zatim osmoro kanuista, dok su preostale vize obezbedili veslači (jedna), strelci (dve) i plivači (jedna).

A stanje bi moglo da se u velikoj meri promeni u narednim nedeljama.

Prve će na teren odbojkašice, koje će od 16. do 24. septembra pokušati da se u Kini u konkurenciji Dominikanske republike, Holandije, Kanade, Češke, Meksika, Ukrajine i domaćina Kine plasiraju među dve najbolje.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ukoliko uspeju u tome, Srbija će imati predstavnika u ženskoj odbojci. Ukoliko pak nešto ne bude kako bi trebalo a srebrne devojke sa proteklog Evropskog prvenstva budu ispod drugog mesta, imaće i priliku za popravni u vidu FIVB rang liste. Kako su trenutno treće, a potrebno je da se dogodi čudo da Turska i Sjedinjene Američke Države ne obezbede mesto u Parizu, plasman na OI je, iz ove perspektive, gotovo siguran.

Što se muškaraca tiče, oni će od 30. septembra do 8. oktobra u Japanu igrati protiv domaćina, Egipta, Finske, Slovenije, Tunisa, Turske i SAD, a presek FIVB je 24. juna. Srbija je trenutno deveta, a dobra stvar je što se ispred „orlova“ nalaze zemlje sa četiri različita kontinenta, pa bi, pod uslovom da ostanu deveti, trebalo da bez ikakvog problema čak i u slučaju neuspeha u kvalifikacijama obezbede mesto na turniru. Prednost na rang listi imaju reprezentacije sa kontinenata koji nisu izborili plasman kroz kvalifikacije – u ovom slučaju to će verovatno biti Afrika i Australija.

Dosta se očekuje i od košarkašica, koje će pokušati da se preko kvalifikacionog turnira domognu smotre najboljih selekcija. Još uvek nije poznato protiv koga će igrati od 8. do 11. februara 2024. godine, ali se zna da će turniri biti održani u Antverpenu (Belgija), mađarskom Šopronu, Rio de Žaneiru u Brazilu i na kraju Šijanu u Kini.

EPA-EFE/Tamas Kovacs

Na ovim turnirima igraće 16 ekipa, a prolaz dalje obezbediće po dve ili tri najbolje, u zavisnosti od toga da li će se u toj grupi naći Francuska kao domaćin, odnosno SAD, kao šampionke sveta.

Vaterpolisti nisu među tri ekipe koje su dosad prošle na Olimpijske igre, ali će imati još dve odlične šanse. Prva je Evropsko prvenstvo u Netanji od 3. do 16. januara, odakle će jedna selekcija ići na Igre (ako u polufinale uđu Francuska, Mađarska i Grčka, onda bi to mesto mogla da nosi i četvrta pozicija), dok je drugo Svetsko prvenstvo koje će od 2. do 18. februara 2024. biti održano u Dohi. „Delfinima“ je u tom slučaju potrebno da budu među najbolje četiri reprezentacije koje nisu ranije obezbedile olimpijsku vizu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Rukometaše čeka prvo Evropsko prvenstvo, odakle će jedna ekipa obezbediti prolaz (18 – 28. januar 2024), a potom će, ako ne bude nekog ozbiljnog pomeranja, od 14. do 17. marta 2024. igrati kvalifikacije. Rivali će biti poznati nakon završetka kontinentalnih šampionata.

Dame će prvu šansu za plasman na Olimpijske igre imati preko Svetskog prvenstva u rukometu (30. novembar – 17. decembar, u grupi sa Danskom, Rumunijom i Čileom), a kvalifikacioni turnir je na programu od 11. do 14. aprila naredne godine.

Što se tenisa tiče, Srbija bi u muškoj konkurenciji trebalo da ima četiri predstavnika – Novaka Đokovića, Lasla Đerea, Miomira Kecmanovića i Dušana Lajovića, dok u konkurenciji dama nadu gaje Olga Danilović (109) i Natalija Stevanović (198). Ključni datum je 10. jun 2024. godine – moraju da odigraju dva reprezentativna takmičenja u poslednje tri godine. Takođe, gleda se prvih 56 na rang listi tenisera ili teniserki, ali ne mogu više od četvoro iz iste zemlje. U smislu, ako u top 100 ima 24 iz iste zemlje, to automatski pomera odlazak u Pariz za 20 mesta na listi.

A tu su i rvači, plivači, atletičari, veslači, džudisti, strelci… i brojni drugi sportisit od kojih bi narednih meseci trebalo očekivati poduhvate na pojedinačnim takmičenjima, domaćim šampionatima i mitinzima na kojima je moguće obezbediti mesto na Igrama u prestonici Francuske.

BONUS VIDEO Velika greška sudije, Novak gledao u čudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar