Foto: EPA-EFE/Miguel Medina

Pilot Alfa Taurija, Pjer Gasli, senzacionalni je pobednik trke za Veliku nagradu je Italije u Monci.

Francuzu je ovo prvenac u Formuli 1, čijme je ušao u društvo do sada 12 sunarodnika koji su zabeležili bar jedan trijumf u najbrižem cirkusu na svetu. I to posle 24 godine i takođe senzacionalne pobede Olivijea Panija na ulicama Monte Karla.

PROČITAJTE JOŠ

Ovog puta trku nisu završila samo trojica vozača kao kišnog 16. maja 1996. godine, ali je Gasli iskoristio silne propuste ostalih rivala, pre svih Luisa Hamiltona.

Dan pošto je odvezao najbrži krug ikada u Formuli 1, Britanac je napravio kiks. U 20. krugu je bolid Kevina Magnusena (Has) stao pored ulaska u boks, zbog čega je na stazu izašlo bezbednosno vozilo, dok je na snagu stupila zabrana ulaska u pitlejn. Hamilton nije obratio pažnju na to, već je krenuo na zamenu pneumatika, zbog čega je dobio kaznu „stani-kreni“ od deset sekundi.

Pošto je trka nastavljena, Šarl Lekler je izleteo sa staze, inicirajući novi prekid, iz koga je Gasli zaseo na prvo mesto i maestralno ga čuvao do kraja, bez obzira na napade Karlosa Sajnca (Meklaren).

Treće mesto pripalo je lensu Strolu (rejsing pont), dok su bodove osvojili još Lando Noris (Meklaren), Valteri Botas (Mercedes), Danijel Rikardo (Reno), Luis Hamilton (Mercedes), Esteban Okon (Reno), Danil Kvjat (Alfa Tauri) i Serhio perez (Rejsing point).

Bez bodova je ostao Ferari, kao i ekipa Vilijamsa koja je na poslednjoj trci u vlasništvu Frenka Vilijamsa i Kler Vilijams, zauzela 11. i 15. mesto (Nikolas Latifi i Džordž Rasel).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare