Keti Ledecki
Foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Ima samo 26 godina i tek može da dominira, a za mnoge je već sada najbolja svih vremena.

Ketlin Ženeviv Ledecki je stigla do 16. zlatnih medalja na Svetskom prvenstvu, čime je prevazišla i Majkla Felpsa po broju zlata na SP, a uspela je da bude najbolja šest puta zaredom u istoj disciplini.

PROČITAJTE JOŠ

Ostala je i danas jedna od najskromnijih velikih zvezda sporta, a to i ne čudi kada se zna da je u karijeri zaradila tek oko pet miliona dolara. To je premalo za devojku koja je za mnoge najbolja ikada.

„Samo želim da se fokusiram na sledeću trku, na sledeći trening i nikada ne ciljam na rekorde po broju medalja. To je samo posledica teškog, dugogodišnjeg rada“, rekla je nakon što je srušila rekord Felpsa i istakla da je svesna da je govoriti o rekordu zapravo kliše.

Tajna njenog uspeha je upravo u tom neverovatno predanom radu jer svi ljubitelji plivanja znaju koliko je teško proći kvalifikacije u SAD, a onda i nastupati na šampionatima gde javnost ne očekuje ništa drugo nego zlata.

Foto: EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA

Pojavila se na najvećoj sceni sa 15 godina, a tada je uspela da se izbori za plasman na Olimpijske igre u Londonu. Na prvom velikom takmičenju je osvojila zlata na 800 metara.

Najavila je kraću pauzu od plivanja nakon Svetskog prvenstva, ali za dve nedelje će opet biti u bazenu.

Na Olimpijskim igrama je osvojila do sada sedam zlatnih medalja i tri srebrne na tri izdanja, a očekuje se da bude na najvišem nivou u Parizu kada bi mogla da napadne još jedan Felspov rekord.

Uspela je da spusti svoje vreme na 800 metara a četiri sekunde i 11 sekundi na 1.500 metara slobodnim stilom.

Foto: EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA

Jednom je otkrila i zbog čega je zapravo toliko dominantna među damama. Osvojila je 21 zlatnu medalju na Svetskim prvenstvima i još 10 srebra i bronzi. Trenutno je rekorder na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom, te bivši rekorder na 400 metara. Nema nikakve dileme da je najbolja plivačica ikada, ali sada se sve češće govori da je i najbolja sportistkinja.

Tajna staje u načinu pripreme.

„Trkala sam se sa dečacima i mnogo sam naučila iz tih trka“, rekla je jednom prilikom, a u Beloj Kući je pojasnila da joj je to pomoglo da dodatno napreduje. Ipak, ta otvorenost kada priča o treninzima je dovela do prljave afere koja nekako uvek ispliva.

Mnogi optužuju ovu devojku čeških korena, čija je porodica emigrirala iz Čehoslovačke, a velika većina rođaka pobijena u Holokaustu, da je zapravo mušakrac.

Bizarne optužbe nikada nisu potvrđene, a od 2016. godine se govori da je ona zapravo biološki muškarac. Ova prljava afera je prati čitavu karijeru, a ona nijednom nije govorila o njoj. Ne želi da joj pridaje nikakvu važnost, iako je istina da će svaki put kada bude postavila novi rekord pojaviti ova priča.

Mnogi joj ne opraštaju što je 2017. godine podržala prava trans ljudi. Koliko je poznato u ovom trenutku je slobodna, nije udata, a i dalje je fokusirana isključivo na plivanje.

Ponosna je Amerikanka, pa je poznato i šta uvek radi kada završi trku. Nikada ne slavi burno zbog sebe, već zbog drugih. Naime, kada završi trku pogleda levo i desno i pogleda da li je neko od saigračica uspela da dođe do podijuma. Ukoliko jeste onda udara po vodi i slavi uspeh.