EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV

Rusi neće dozvoliti da se definitivno sazna šta je bilo.

Ruska antidoping agencija (Rusada) smatraće slučaj dopinga umetničke klizačice Kamile Valijeve poverljivim i neće objaviti presudu. Valijeva je ove godine osvojila olimpijsko zlato u Pekingu u ekipnom takmičenju, pre nego što se otkrilo da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu pre Zimskih olimpijskih igara.

Uložila je žalbu na privremenu suspenziju i dozvoljeno joj je da kliza u pojedinačnoj konkurenciji, gde je zauzela četvrto mesto. Istraga je od tada nastavljena u Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

„U skladu sa principima međunarodnih i ruskih antidoping standarda, a takođe uzimajući u obzir prirodu i okolnosti slučaja, Rusada ne namerava da objavi datum ročišta, odluku ili druge detalje u slučaju“, navodi se u saopštenju Rusade.

Poziva se na status klizača kao „zaštićenih osoba“ prema antidoping pravilima. Taj status važio je za Valijevu, pošto je u vreme kada je testirana imala manje od 16 godina.

U Pekingu nije održana dodela medalja u ekipnoj konkurenciji zbog neizvesnosti oko toga da li je Valijeva imala pravo da se takmiči. Sjedinjene Američke Države su došle do srebra, Japan je osvojio bronzu, a Kanada je bila četvrta.

Međunarodna klizačka unija (ISU) je nakon što se saznalo za ovaj slučaj podigla starosnu dob za učešće na Olimpijskim igrama na 17 godina.

Ruski tim je na Igrama u Pekingu nastupao pod imenom Ruski olimpijski komitet (ROC), zbog ranijih slučajeva dopinga.

*

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

*

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

*

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

*

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

*

Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

*

Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

*

Kamila Valijeva
Foto: Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

*

Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

*

Foto: Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

*

Kamila Valijeva
Kamila Valijeva; Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

*

BONUS VIDEO Anđušić: Pustio sam Milicu Pavlović u svlačionici da naučimo Amerikance

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar