Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT; Eibner-Pressefoto/Heike Feiner / imago sportfotodienst / Profimedia; Luka stanzl/PIXSELL

Za nauk "orlovima" i "delfinima"...

Kada je reprezentacija tadašnje Jugoslavije ukupnim rezultatom 12:1 (u Mađarskoj 7:1, u Beogradu 5:0) preko Mađarske otišla na Svetsko prvenstvo u Francuskoj, činilo se da su dve zemlje fudbalski gledano dve različite dimenzije.

Od tog meča odigranog 5. novembra 1997. godine prošlo je nešto manje od tri decenije, a za to vreme Mađarska je uspela ne samo da dostigne Srbiju već i prestigne sve ono što je urađeno. I to ne samo u fudbalu. Mađari su, naime, za samo nekoliko meseci srpskom sportu „nalupali“ nekoliko ozbiljnih šamara koji će sigurno boleti još neko vreme.

PROČITAJTE JOŠ...

Poslednji u nizu okršaja protiv Mađarske došao je u rukometu, gde su na Evropskom prvenstvu slavili 28:27, čime je Srbija došla u situaciju da u narednu rundu može da se plasira samo ukoliko bi Mađari savladali Island, a „orlovi“ bili bolji od Crne Gore u poslednjem kolu C grupe. No, mnogo veći problem je dominacija sa kojom su Mađari stigli do trijumfa – „orlovi“ se praktično nisu pitali ništa, ako izuzmemo sam početak utakmice kada su imali dva gola viška.

Čitavim tokom susreta Mađari su diktirali dešavanja, a Srbija je imala snage samo da taj poraz ublaži dovoljno da zadrži šansu za prolaz dalje, ako se poklopi rezultat druge utakmice.

A to je samo poslednji u nizu mečeva koje su Mađari u poslednjih nekoliko meseci dobili protiv Srbije – i to dominantno.

Samo dva dana pre toga Srbija je u vaterpolu imala sjajnu šansu da, nakon niza loših rezultata, dođe do polufinala Evropskog prvenstva, ali je propustila preveliki broj prilika, Mađarska je u samoj završnici uspela da izjednači, a potom nakon neverovatne greške Marka Radulovića kom je lopta ispala pri pokušaju šuta sa pet metara i slavi nakon peteraca.

Ni fudbal nije bio pošteđen. Štaviše, fudbaleri su bili prvi u nizu mađarskih uspeha protiv Srbije.

U septembru 2023. godine u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Srbija je u Beogradu poražena od Mađarske sa 2:1, da bi mesec dana kasnije u Budimpešti Mađari slavili istim rezultatom.

Ništa više sreće, znanja i umeća nisu imali ni igrači Čukaričkog – na dve utakmice protiv Ferencvaroša primili su pet, postigli su dva gola, doživeli dva poraza u okviru grupne faze Lige konferencija. Posebno bolan je bio poraz u drugoj utakmici odigranoj u Leskovcu, gde su igrači tima koji sa klupe predvodi Dejan Stanković slavili nakon preokreta u samom finišu meča – prvo postigavši gol preko Kristofera Zaharijansena u 83. minutu, a potom Aleksandra Pešića u osmom minutu nadoknade za 2:1.

A da ništa od ovoga nije slučajnost pokazuje i primer TSC-a. Klub iz Bačke Topole, nekadašnji trećeligaš, započeo je uspon nakon ulaganja od strane fudbalskog saveza Mađarske, pa je TSC najavljivao visoke ciljeve, a u sezoni 2022/2023 to je i ostvareno – uspeli su u Bačkoj Topoli ne samo da dođu do druge pozicije, već i kvalifikacija za Ligu šampiona, iza sebe ostavivši Partizan, ali i sve ostale timove u Srbiji, izuzev Crvene zvezde.

Ostaje nam da vidimo da li će čelni ljudi srpskih saveza naučiti nešto, ili će Mađarska nastaviti da predstavnicima Srbije bilo u klupskim bilo u reprezentativnim kategorijama deli packe kako i gde stigne.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare