Ivana Vuleta Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images/Twitter/TnFtms/Printscreen/RTS 2

Sreća je opet okrenula leđa najboljoj srpskoj atletičarki i ostala je bez svetskog zlata na otvorenom

Ponovo se nije dalo Ivani Vuleti da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu. Kao neki loš usud da je prati, pa je i ovoga puta na prilično bizaran način ostala bez još jednog velikog odličja u sjajnoj karijeri koja se bliži kraju, kako je i sama priznala.

Skočila je Vuleta 6,84 metra u finalu Svetskog prvenstva u Judžinu, što je daleko od njenih najboljih ostvarenja i što joj je donelo tek sedmo mesto u skoku udalj.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, ostaće žal za trećom serijom i skokom koji na kraju nije važio – presudio je kompjuter.

Poletela je Ivana negde na granicu od sedam metara, verovatno i preko, što bi joj sigurno donelo bronzu, a možda i srebro, i činilo se izvela milimetarski precizan odskok. Međutim, kompjuter je proglasio prestup, navodno za milimetar, a ni nakon gledanja snimka nije bilo jasno kako je moguće da je gazila odskočnu dasku.

Mašine su uvedene da bi se preciznost povećala i smanjio efekat ljudskog faktora, ali se čini da je u ovom trenutku taj mikroskopski, ljudskom oku nevidljivi delić prostora došao kao usud maleroznoj srpskoj atletičarki.

A, nije da je nisu pratili pehovi i nesrećne okolnosti zbog kojih je sjajna karijera mogla da bude bogatija za još nekolio velikih medalja.

Iako je prošlo pet godina, još je u sećanju ispušteno zlato na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Ivana Španović Vuleta Foto: Printscreen/RTS2

Ona je tada završila na četvrtom mestu i ostala bez odličja, a njen nastup bi mogao da se okarakteriše kao najbaksuzniji u istoriji skoka udalj.

Pred poslednju, šestu seriju, Ivana je imala skok od 6,96 i bronzu u džepu, ali je za jedan centimetar uspela da je nadmaši Tijana Bartoleta. Tada je usledio skok Srpkinje o kome se i dalje priča.

Poletela je tada i čini se doskočila tačno na daljinu za zlato, kada se desio neverovatan momenat.

Papirić sa brojem na Ivaninim leđima se odlepio i prilikom doskoka ostavio trag u pesku. Konačni rezultat u šestoj seriji iznosio je 6,91 i tako je loše prikačena zihernadla koštala srpsku šampionku nedosanjane svetske titule na otvorenom.

Sličnu, iako ne tako dramatičnu situaciju, imala je i početkom ove godine.

Ivana Vuleta Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ona je pobedila na takmičenju u skoku udalj na „Belgrade Indoor Meetingu“, a jedan detalj koštao ju je spektakularnog rezultata.

Nju je tad mnogo boljeg skoka koštala punđa koja je ostavila trag u pesku. Ivana je kasnije to i ispričala, a našalila se da joj je trener Goran Obradović sa tribina dobacivao da treba da se ošiša.

Dva puta su je sprečavala povrede uoči velikih takmičenja kada je trebalo da kao glavni favorit na vrhuncu forme „počisti“ konkurenciju.

Pre tri godine je bila ubedljivo najbolja u svojoj disciplini i bila je glavni favorit za zlato na Svetskom prvenstvu, ali je doživela tešku povredu na mitingu u Berlinu zbog koje je morala da odustane. Vuleta se tada povredila u šestoj seriji, te u suzama i jakom bolu napustila stadion.

Početkom prošle godine slična situacija ju je zadesila pred Evropsko prvenstvo u dvorani u Torinu. Doživela je povredu na treningu i to u trenutku kada je bila u sjajnoj formi, pa je izostala još jedna medalja.

Ivana Vuleta Foto: Twitter/TnFtms

Posle svega kroz šta je prošla i uslova koji nisu bili ni blizu onih koje je imala konkurencija, Ivana može da bude ponosna na sjajnu karijeru. Dve svetske bronze i jedna olimpijska uz zlato i srebro na evropskim prvenstvima impresivan su učinak.

Kada na to dodamo dva svetska dvoranska zlata, jedno srebro i bronzu, i tri evropska zlata u dvorani, onda nema za čim puno da žali.

Da joj je sreća bila naklonjenija, pisala bi istoriju svetske atletike.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar