Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Po prvi put je jedna međunarodna sportska organizacija donela ovakvu odluku i od toga bi mogla da profitira i srpska atletičarka Ivana Španović.

Vizu za Olimpijske igre su izborile Ivana Španović, Angelina Topić i Milica Gardašević, a ukoliko stignu do zlata dobiće i bogatu novčanu nagradu.

PROČITAJTE JOŠ

Svetska atletika je postala prva međunarodna organizacija koja će takmičarima svog sporta dodeljivati novčane nagrade za uspeh na Olimpijskim igrama.

Ukupan fond iznosi 2,4 miliona dolara, a to će podeliti 48 osvajača zlata u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Dakle, svakome će pripasti po 50.000 dolara. Srbija se nada da će Španović osvojiti jedino zlato koje joj nedostaje u fantastičnoj karijeri, a tada bi i njen račun bio bogatiji.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

„Uvođenje novčane nagrade za olimpijske šampione je ključni trenutak za Svetsku atletiku i atletiku kao sport u celini, naglašavajući našu posvećenost osnaživanju sportista i priznavanju ključne uloge koju igraju u uspehu svake Olimpijske igre“, rekao je Kou.

Istakao je da je ovaj put koji je Svetska atletika izabrala odavno.

„Ovo je nastavak puta koji smo započeli još 2015. godine, kada sav novac koji Svetska atletika prima od Međunarodnog olimpijskog komiteta za Olimpijske igre direktno reinvestiramo u naš spor“, završio je Kou.

Njihova ideja da svi osvajači medalja dobijaju novac od Olimpijskih igara 2028. godine u Los Anđelesu.

BONUS VIDEO Ivana Španović za Nova.rs: Želim zlato u Parizu 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare