Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ivana Maksimović Anđušić, poznata strelkinja i olimpijka Srbije, odlučila je da se oglasi nakon što je došlo do masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Ona je morala da se oglasi zbog masakra koji se desio na Vračaru, a pojasnila je i kako se oseća, ali i kako se prema vatrenom oružju postupalo u njenom domu.

PROČITAJTE JOŠ

„Mučni dani, mučni treninzi… Zemlja se okreće, život se nastavlja, ali svaki metak koji opalim stvara mučninu u stomaku. Zašto je dete od 13 godina vežbalo na vatrenom oružju? Zašto je dete imalo pristup tatinom pištolju? Uvek sam mislila da moja mama greši što krije delove tatinog pištolja po stanu, još na različitim mestima, da niko ne zna gde, jer šta ako uđe provalnik, a ti ne možeš da se odbraniš? Vatreno oružje nije za decu, nije igra! Streljaštvom deca počinju da se bave u tom periodu, ali isključivo u streljanama, gde se gađa vazdušnim oružjem i uvek uz nadzor trenera i adekvatnu obuku“.

Ivana je osvojila 100. medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama kada je stigla do srebra u  disciplini MK puška trostav na Olimpijskim igramaa u Londonu.

Ivana je godinama u braku sa Danilom Anđušićem, košarkašem Partizana, a odlučila je da govori i o vaspitanju dece.

„Iako bih volela da moja deca upoznaju streljaštvo, možda i da se bave time, za sve postoji vreme i mesto i oružje shodno godinama. Čak i ako dete pokazuje sklonost ka ovom sportu, a nema dovoljno godina… Tu su puške na metkiće, puške na laser i tako dalje. Deca su naše ogledalo, deca stiču hobije gledajući nas ili ono što im ponudimo. To neka nam je uvek na pameti, kao i da vaspitanje i sigurnost dece u našim rukama“.

U Srbiji su od ovog petka na snazi dani žalosti koji traju do nedelje.

BONUS VIDEO Govor Anđušića pred početak utakmice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar