Foto: Jessica Gow/TT News Agency via AP

Neverovatan podatak.

Danska je po treći put uzastopno postala prvak sveta u rukometu nakon pobedu u finalu nad selecijom Francuske rezultatom 34:29.

Bio je to meč u kojem su Danci još jednom prikazali svoju dominaciju, kao i tokom skoro celog šampionata, ali ono što se razlikovalo od prethodnih mečeva je najbolji igrač ovog meča, odnosno junak ovog zlata.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je iskusni Rasmus Lauge Šmit, dugogodišnji danski reprezentativac i član Vesprema. Ovaj 31-godišnjak postigao je čak deset golova iz 11 udaraca na gol i bio je enigma za danas vrlo slabe francuske golmane.

Pogađao je nekoliko puta na samom kraju napada ili u situacijama kada je njegov tim izgledao bezveze, a ruka ga je neverovatno slušala.

Ipak, jedan podatak o njemu posebno je fascinantan i bez presedana u istoriji rukometa. Lauge je to uradio nakon što na celom šampionatu nije postigao nijedan gol, a Danci su pre ovog meča odigrali čak sedam utakmica.

U nekim mečevima, poput onog protiv Hrvatske, nije ni bio u sastavu, već je sve gledao sa tribina.

Ipak, trener Jakobsen je u pravi čas odlučio da je vreme za njega, a upravo je ovaj rukometaš nadmašio glavne zvezde i najpouzdanije igrače ove Danske Hansena, Gidlela i Pitlika.

Kakav osećaj selektora, a onda i reakcija ovog sjajnog igrača, pravog junaka finala.

BONUS VIDEO Vilagoš: Birala sam između rukometa i atletike, izabrala sam pravi put

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar