Trka u Milhajmu Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Mnogi su priželjkivali fudbal, drugi pak najavljivali košarku, ali je u Evropi s nastavkom sezone prva krenula nemačka "konjica".

Naime, galopskim trkama u Hanoveru, džokeri su bili prvi profesionalci koji su ponovo bili aktivni posle iznuđene pauze zbog pandemije koronavirusa.

Kako pišu nemački mediji prvi put u gotovo 200-godišnjoj tradiciji tamošnjih trka, jedan događaj je održan bez gledaca. Ali to nije suzilo osmeh, niti je zaustavilo suze razdosnice na licima pojedinih takmičara.

„Iznad svega, želeli smo da omogućimo aktivnim džokejima da ponovo obavljaju svoju profesiju“, rekao je za „Frankfurter algemajne cajtung“ Gregor Baum, predsednik Trkačkog kluba Hanover.

Trkama, a ukupno ih je bilo 12, nisu mogli da prisustvuju ni vlasnici konja.

PROČITAJTE JOŠ

„Hipodrom je verovatno najzaštićenije mesto, jer je na 72 hektara bilo 80 ljudi. Obično bismo imali 20.000 posetilaca na trkačkom danu, pa nas bole prazna gledališta. Ali, u isto vreme srećni smo što ponovo možemo da organizujuemo trke. Svi smo se pridržavali propisa i iskoristili poverenje koje su nam ukazale vlasti“, dodao je Baum.

Predsednik nemačke asocijacije Mihael Vesper ističe da je od izuzetne važnosti bilo da sve prođe kako treba, jer su trkama prethodili teški razgovori sa političarima i vlastima.

„Koncept udruženja je bio ubedljiv. Svi prisutni morali su da nose maske za lice, strogo su se poštovala pravila o udaljenosti. Dvorana ispod tribine pretvorena je u svlačionicu za džokere“, dodao je Vesper, koji se kao osnivač Zelenih i bivši predsednik Odbora nemačke olimpijske sportske federacije navikao na teške pregovore sa nadležnima.

Posle Donje Saksonije, Severna Rajna-Vestfalija je takođe odobrila trke, pa su se galoperi sreli u u Kelnu (petak) i Milhajmu (subota), a videće se u Berlinu (nedelja), dok je trka u Mihneu otkazana.

Trkački klubovi i asocijacija nastavljaju sa događajima po dogovoru. Preliminarni plan postoji do sredine juna, ali pravih trkačkih dana, sa gledaocima, teško da će biti ove sezone, s obzirom na to da je država zabranila velike događaje do kraja avgusta.

Najveći derbi u Hamburgu pomeren sa 12. jula za sedam dana, dok najpoznatija nedelja galopera, u Baden-Badenu neće početi krajem avgusta, kao što je to bilo decenijama, već tek u septembru. Još se ne zna tačno kada i u kom obliku.

I francuski galoperi će na stazu od ponedeljka. Zakonski će preskočiti zabranu nacionalne Vlade za sportska okupljanja, pošto je galop u Francuskoj pod Ministarstvom poljoprivrede, a ne sporta. Međutim, ne mogu da preskoče prepreku zvanu zatvoreni barovi, jer se glavne kladionice upravo nalaze u takvim lokalima, pa stoga nema dodatnih finansija.

Još je teže u domovini galopskog sporta, Engleskoj. Tamo niko ne želi javno da priča o datumu izlaska na stazu, ali se nadležni nadaju da bi to mogao da bude 15. maj. A u Irskoj čekaju barem do 18. maja…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar