Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY

Sveobuhvatni paket mera za smanjenje troškova u Formuli 1 odobren je i počeće da se primenjuje od 2021. godine, kako bi se povećala konkurentnost ali i smanjili troškovi.

Odlukom Saveta Svetskog moto sporta, od naredne sezone ekipe Formule 1 će imati budžetski limit od 145 miliona dolara. Dogovoreno je da se iz godine u godinu limit smanjuje, pa će 2022. godine biti 140 miliona dolara, a od 2023. do 2025. godine 135 miliona dolara, na osnovu sezone od 21 trke.

PROČITAJTE JOŠ

Vodeće ekipe Formule 1 trenutno troše oko 200 miliona dolara po sezoni.

Ekipe Formule 1 su se prethodno dogovorile da granica budžeta za 2021. godinu bude 175 miliona dolara, ali je to moralo da se promeni zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, pošto sezona još nije počela.

„Formula 1 danas pobeđuje. Ovo je ključan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vreme finansijski neodrživa, a neaktivnost bi rizikovala budućnost Formule 1 i njenih učesnika, koje treba pohvaliti jer su ovo pitanje rešili zajedno i odlučno“, rekao je direktor Meklarena Zek Braun, preneli su britanski mediji.

Među promenama je i uvođenje „aero hendikep sistema“ za uspešnije timove. Ekipama će se ograničiti vreme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima.

Ekipe mogu da obave samo određeni broj promena na bolidima iz ove godine za sledeću sezonu, a uvođenje novih bolida i dela novih pravila odloženo je za 2022. godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar