Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske rezultatom 1:38,08,634 i ostvario sedmu uzastopnu pobedu, ukupno 44. u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Lando Noris sa 33,731 sekundom zaostatka, a treći je bio Serhio Perez iz Red Bula sa 37,603 sekunde zaostatka.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton startovao je sa pol pozicije, ali je posle lošeg starta na kraju zauzeo četvrto mesto, a peti je bio Oskar Pjastri iz Meklarena.

PROČITAJTE JOŠ

Šesto mesto zauzeo je vozač Mercedesa Džordž Rasel posle kazne od pet sekundi za vozača Šarla Leklera, koji je zbog toga pao na sedmo mesto. Osmo mesto zauzeo je Karlos Sainc iz Ferarija, deveti je bio Fernando Alonso iz Aston Martina, a 10. mesto zauzeo je njegov timski kolega Lens Strol.

U svim trkama ove sezone pobeđivali su vozači Red Bula – Ferstapen u devet, a Peres u dve trke. Ekipa je ostvarila 12 uzastopnih pobeda, što je rekord u Formuli 1. Red Bul je tako oborio rekord Meklarena star 35 godina.

Hamilton je startovao sa pol pozicije, loše je krenuo, obišli su ga Ferstapen, Pjastri i Noris pa je pao na četvrto mesto.

Lekler se popeo na peto mesto, a njegov timski kolega Sainc je popravio plasman za pet pozicija i prešao je na šesto, a iza njega vozili su Alonso i Perez.

Vozači Alpina Esteban Okon i Pjer Gasli su se sudarili i završili trku, a u međuvremenu Ferstapen je do sedmog kruga pobegao Pjastriju na dve sekunde.

Peres je napadao Alonsa i uspeo je da ga pretekne u osmom krugu za sedmo mesto. Aktuelni šampion je iz kruga u krug vozio najbrže krugove i stekao 4,5 sekundi prednosti na prvom mestu.

Vozači su posle toga počeli da idu na zamenu guma, Sainc je to učinio u 16. krugu i na stazu se vratio kao 11. Odmah posle njega to je učinio i Hamilton, koji se na stazu vratio iza timskog kolege Rasela, na osmo mesto, a ispred Rikarda.

Lekler je imao problema u boksu prilikom zamene guma, zadržao se 9,4 sekunde i na stazu se vratio na 11. mestu. Posle odlaska u boks Noris je pretekao timskog kolegu Pjastrija za drugo mesto.

Na zamenu guma u 23. krugu otišao je Ferstapen , vratio se kao prvi, a posle njega na zamenu je otišao i Peres i pao je na sedmo mesto, ali je bio ispred Ferarija. Hamilton je zatim pretekao Rasela, a zatim je dobro vozio i Peres, pretekao je Sainca, a zatim i Rasela u 28. krugu i popeo se na peto mesto.

Rasel je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio kao 13. ispred Hulkenberga, koji ga je odmah pretekao.

Peres je dobro vozio i približavao se Hamiltonu, iz kruga u krug je smanjivao zaostatak, a u 43. krugu otišao u boks na zamenu guma i vratio se kao sedmi. Isto je učinio i Pjastri i po povratku na stazu bio je šesti ispred Meksikanca.

Posle njih u boks su otišli Lekler i Alonso i vratili se na stazu kao osmi i deveti, a u 45. krugu i do tada drugolasirali Noris, koji se vratio kao treći. Posle njega ma zamenu guma je otišao Sainc i vratio se na stazu iza timskog kolege Leklera.

Ferstapen je sigurno vodio ispred Hamiltona, Norisa i Pjastrija. Hamiltonu su putem radija rekli da zadrži tempo i bude brz, a on je odgovorio: „Ovo je najbrže što može“.

Peres je obišao Pjastrija za četvrto mesto, vozač Meklarena je na kratko izašao sa staze ali je zadržao peto mesto.

U 50. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao peti ispred dvojca Ferarija Leklera i Sainca. Dva kruga kasnije u boks je otišao i vodeći i bez problema se vratio na čelo sa gotovo 13 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Norisa.

Sedmostruki svetski prvak se primakao Pjastriju i uspeo je da ga pretekne u 57. krugu za četvrtu poziciju. On je posle toga pokušao da sustigne Peresa, smanjio je zaostatak na 1,4 sekunde ali nije uspeo pa je na kraju zauzeo četvrto mesto.

Naredna trka u šampionatu vozi se 30. jula za Veliku nagradu Belgije.

BONUS VIDEO Formula 1 na Trgu republike u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar