Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

FIA je donela odluku da standardni letnji odmor u takmičenju, koji je obično bio između trka u Mađarskoj i Belgiji, pomeri za proleće.

Iako je standardan period pauze tokom leta bio dve nedelje, ove godine produžen je na tri nedelje, ali i premešten za proleće, kako bi se dovela u red situacija koja je nastala odlaganjem početka sezone.

FIA je usled pandemije koronavirusa otkazala prvu trku sezone, Veliku nagradu Australije u Melburnu, a isto važi i za trke u Bahreinu, Vijetnamu i Kini.

Takođe, očekuje se da će doći do doaganja trka u Holandiji, Španiji i Monaku.

Čelnici Formule 1 se ipak nadaju da će neka od ovih trka biti spašena i da će imati svoje mesto u novom kalendaru, koji bi trebalo da startuje najkasnije 7. juna trkom u Azerbejdžanu.

„U svetlu trenutne situacije i pandemije kronavirusa, koja trenutno utiče i na događaje u šampionatu Formule 1 i ostalaih takmičenja pod našim okriljem, odobrena je promena pravila u Formuli 1 za 2020, tako što će se letnji period pauze rezervisan za juli i avgust premestiti za mart i april i umesto 14 trajaće 21 dan“.

„Svi takmičari moraju dakle da imaju u vidu da je period pauze sada 21 dan i da će biti tokom marta i aprila. Promena je podržana jednoglasno od strane Strateške grupe F1 i Komijsije F1“, stoji u saopštenju FIA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram