Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Međunarodna automobilska federacija (FIA) donela je niz pravila koja će vozači iz Rusije i Belorusije morati da poštuju kako bi u sezoni koja sledi mogli da se takmiče u događajima pod njenim okriljem.

FIA u svom kalendaru ima 36 događaja u sedam različitih kategorija, dok šest šampionata nosi titulu svetskog prvenstva – Formula 1, Reli šampionat, Relikros šampionat, Trka izdržljivosti, Karting šampionat i Formula E, dok je sedmi Svetski kup u trkanju modifikovanih automobila, u okviru kog postoji i takmičenje u Evropi.

Kako se u svim tim takmičenjima nalazi i veliki broj vozača iz Rusije i Belorusije, FIA je, nakon prvobitne odluke da im dozvoli da se takmiče pod neutralnom zastavom, ipak donela i određeni broj sankcija.

Tako će Rusi i Belorusi morati da, ukoliko žele da se takmiče, ispune neka od sledećih pravila:

– Neće smeti da koriste ruske nacionalne simbole i boje zastave u javnosti ili na društvenim mrežama;

– Zastave, grbovi, simboli i reči povezane sa ovim zemljama su zabranjene za isticanje na uniformama, odeći, modnim detaljima i ostalim ličnim stvarima;

– Neće smeti da pevaju ili javno izvode himnu neke od ove dve zemlje;

– Neće smeti da spominju bilo šta vezano za rusku invaziju Ukrajine.

Svi vozači će morati da potpišu ovaj dokument kako bi imali dozvolu da se trkaju.

No, to ne znači da će moći da učestvuju u svim trkama, pošto je Rusima i Belorusima zabranjen ulazak u Veliku Britaniju odlukom tamošnjeg Motosport saveza, što znači da Nikita Mazepin iz Hasa neće učestvovati na Velikoj nagradi Britanije u Silverstonu. Takođe, sve glasnije su i priče da neće samo Britanci reći „stop“ za Ruse i Beloruse, pa bi moglo da dođe i do velikih promena u narednim nedeljama u vidu suspenzije vozača iz ove dve zemlje.

Sezona 2022 započeće 20. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Podsećamo, FIA je već raskinula ugovor sa Velikom nagradom Rusije, pa ove sezone neće biti trke u Sočiju, kao ni drugih takmičenja koja su bila planirana za ove dve zemlje, dok Rusija i Belorusija neće imati svoje predstavnike na takmičenjima na kojima nastupaju kao reprezentacija.

BONUS VIDEO Navijanje navijača Zvezde: Srbi i Rusi braća zauvek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar