Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Dva evropska prvenstva naredne godine biće za strelce poslednja kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je prihvatio predlog Svetske streljačke federacije o promeni kvalifikacionog sistema, koja je uslovljena otkazivanjem brojnih takmičenja zbog pandemije koronaviursa.

Na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem biće podeljeno šest olimpijskih viza, a malokalibarskim četiri.

Kvalifikaciono takmičenje će biti i na EP u Osijeku za gađanje glinenih golubova. MOK i ISSF su predvideli i mogućnost da se šampionati u Lohji i Osijeku ne održe.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukupno 16 olimpijskih viza će u slučaju da se ne održe biti raspoređeno na osnovu plasmana na rang listama Evropske streljačke konfederacije na dan 31. maja 2020 godine.

Prema plasmanu na listama Svetske streljačke federacije biće podeljeno 12 kvota, a gledaće se plasman od 30. marta ove godine, ali će se dodati bodovi osvojeni na turniru Svetskog kupa.

Na osnovu svetskih lista biće podeljena po jedna kvota u svakoj od 12 olimpijskih disciplina, preneo je Streljački savez Srbije.

Te olimpijske vize dobiće najbolje rangirani strelci iz zemalja koje u određenim disciplinama nemaju kvalifikovane takmičare po nekom od ostalih kriterijuma.

Kvote dodeljene na osnovu lista glase na strelce koji će ih dobiti. Olimpijske ulaznice osvojene na takmičenjima vlasništvo su nacionalnih olimpijskih komiteta i streljačkih saveza.

Olimpijske igre su odložene za leto naredne godine, a Srbija za sada ima šest učesnika: Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar