Foto: EPA LAJOS SOOS

Porodice 11 izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine blizu su dogovora sa nemačkom vladom u vezi sa dugogodišnjim sporom oko zahteva za odštetu, preneli su danas nemački i izraelski mediji.

Porodice su ranije ovog meseca zapretile da će bojkotovati memorijalni događaj na 50. godišnjicu masakra pošto su rekli da im je iznos koji je ponuđen prenizak.

PROČITAJTE JOŠ

Nemački mediji su preneli da je vlada uvećala iznos na 28 miliona evra, ali da konačan dogovor, iako je blizu, još nije postignut.

Poslednjih nedelja vodili su se pregovori tokom kojih je nemačka vlada ponudila porodicama 10 miliona evra, uključujući i isplate koje su već obavljene. Vlasti nisu objavile koliki iznos je ponuđen.

Pregovori o visini odštete su tačka spora dve zemlje, koje imaju jake veze uprkos trajnom nasledju holokausta, u kome je ubijeno šest miliona Jevereja tokom Drugog svetskog rata.

Napad na sportiste dogodio se 5. septembra 1972, kada je osmočlana palestinska grupa „Crni septembar“ ušla u zgradu u Olimpijskom selu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti i ubila dvoje, a devetoro zadržala kao taoce. U akciji spasavanja poginula su petorica sportista i šestorica trenera, kao i jedan nemački policajac.

Cilj napada bio je da se puste 232 politička zatvorenika koje je držao Izrael, nemački teroristi Ulrike Majnhof i Andreas Bader i japanski terorista Kozo Okamoto.

Tokom akcije spasavanja ubijena su petorica terorista, a trojica su uhapšena.

Nemačka je odmah posle napada uplatila rođacima žrtava oko 4,19 miliona maraka, odnosno oko dva miliona evra, navelo je ministarstvo. Agencija DPA prenela je da su rodjaci 2002. dobili još tri miliona evra.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar