Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši prvi čovek Formule 1, Berni Eklston, mišljenja je da bi za ovaj sport najbolja odluka bila da se cela sezona otkaže.

On je pozvao rukovodstvo takmičenja da istupi i donese odluku u najboljem interesu sporta i svih njegovih aktera.

„Sezonu Formule 1 bi trebalo momentalno otkazati. Čitavu sezonu. Niko je zna kako će se sve uopšte nastaviti. Na kraju, političari su ti koji o svemu odlučuju. Ipak, treba znati da niko neće održavati glavne događaje dok bude bilo kakvog rizika“, rekao je Eklston.

Kompanija „Liberti Media“, koja je vlasnik Formule 1 pokušava da, kako on kaže, sve strane učini zadovoljnim, ali to neće biti uvek moguće.

PROČITAJTE JOŠ:

„Niko neće da preuzme tu odgovornost. Ljudi iz Livertija misle da znaju šta rade. Ipak, Formula 1 ima evropski DNA. Ne možete to da vodite kao da je u pitanju američki fudbal ili NBA košarka. Mnogo se priča, a malo je pravog liderstva“, dodao je Berni.

On je tokom svoje vladavine u ovom sportu bio poznat po prilično autokratskom delovanju, tvrdi da bi i sada „čvrsta ruka“ bila od koristi.

„Mene su mnogo puta kritikovali zbog toga što sam imao pozitivan stav prema diktatorskom principu. Mislim da je to delimično bilo pogrešnoi shvaćeno ili je moj britanski smisao za humor  bio shvaćen suviše ozbiljno. Ne mislim da treba demokratiju treba poništiti. Naravno da ne. Ipak, i dalje verujem da mora biti individualaca koji će biti u stanju da donose odluke kada je najpotrebnije. To se može najbolje videti u ovoj krizi sa koronavirusom. U svakom slučaju, demokratija nikad nije funkcionisala u Formuli 1. Oduvek sam se osećao kao imperator koji se sralno obraća prinčevima koji misle samo na sebe. Na njihov profit, ali ne i na celu zemlju. S vremena na vreme bih istupio i zaplašio ih inače ništa u Formuli 1 ne bi funkcionisalo“, zaključio je Eklston.

On je odstupio sa čela takmičenja 2017. godine, a od tada „Liberti Media“ pokušava da izvrši promene u sportu.

Kada će i kako biti nastavljena sezone, to se još ne zna. Izvršni direktor F1 Čejs Keri bio je nedavno jasan u stavu da namerava da organizuje još 15 do 18 trka kada bude dato zeleno svetlo za nastavak sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram