Vlade Divac
Foto: Screehshot Youtube Ryan Van Dusen

Tokom godina su sportske reklame podignute na novi nivo, a revolucija je očekivano krenula iz SAD.

Kada se pojavila nova reklama u kojoj su briljirali Zlatan Ibrahimović i Džejn Fonda, mnogima su pale na pamet legendarne reklame.

U poslednje vreme nisu toliko originalne, ali sa vremena na vreme se pojavi poneka koja zaista zablista. Ipak, neke nikada nećemo zaboraviti.

PROČITAJTE JOŠ

Majkl Džordan je uspeo da od svog imena napravi jedan od najvećih brendova i postao je najbogatiji sportista svih vremena upravo zbog sjajnog marketinga. Najbolji košarkaš svih vremena je godinama bio uzor svima, pa i ne čudi što je čuveni proizvočać napitaka objavio reklamu jednostavnog naslova „Be like Mike“. Ta reklama je jedna od najpoznatijih u istoriji sporta.

Niko neće moći da zaboravi kako je Ronaldinjo pet puta pogodio prečku zaredom. Taj snimak se pojavio i na dnevniku RTS u trenutku kada niko nije znao da li je istina. Nešto kasnije se saznalo da je to zapravo reklama za proizvođača kopački. Njemu na početku donose kopačke u koferu, u kojem se obično donose milioni dolara u filmovima, a onda Brazilac pokazuje kakvu magiju zna da izvede.

Godinama je legendarne fudbalske reklame imao proizvođač sokova iz SAD. Naime, prikazivali bi fudbalski meč kao intergalaktičku borbu, kao vestern okršaje, kao borbe gladijatora… Bili su tu Raul, Bekam, Figo, Toti… Srednjovekovne borbe sa loptom koja izgleda kao sa fudbalskih početaka, komične situacije i originalno korišćenje fudbalskih poteza učinili su da klinci sede ispred televizora i čekaju da još jednom vide reklamu sa svojim junacima.

Akter jedan od čuvenih reklama NBA lige bio je i Vlade Divac. On je u eri šoutajm Lejkersa imao vrhunsku saradnju sa Medžikom Džonsonom, a i sam se našao na nekoliko reklama. Jedna se posebno pamti jer je na srpskom rekao „NBA stvarnost je zaista tvrda“.

Čuven je i košarkaški šuterski obračun Lerija Birda i Majkla Džordana za jedan obrok iz poznatog lanca brze hrane. Naizmenično šutiraju i zadaju jedan drugom zadatak kako bi trebalo da pogode koš.

Tu su i reklame u kojima je Erik Kantona narator, a govori o fudbalu u kavezu. Bio je tamo početak vrhunskih reklama koje su fudbalu dale drugo lice.

Čuvene su i reklame sa brazilskom reprezentacijom koja je tada imala verovatno većinu vodećih fudbalera sveta. Jedna iz svlačionice, jedna sa aerodroma…

I za kraj – pesmica. Kako su NBA igrači pogađanjem koševa „odsvirali“ čuvenu božićnu melodiju.

BONUS VIDEO Tom Kruz i Bekam se pozdravljaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar