Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sportsko društvo Crvena zvezda je napunilo 77 godina, a dan osnivanja tima iz "Ljutice Bogdana" je savršen povod da se podsetimo deset najvećih utakmica koje su crveno-beli odigrali u svojoj istoriji.

Baziraćemo se na najpopularnijim sportovima kod nas, tačnije na tri o kojima navijači Zvezde u poslednje vreme najviše i pričaju – fudbalu, košarci i vaterpolu.

„A u Londonu – muk“; Arsenal – Crvena zvezda 1:1 (6. decembar 1978, London)

PROČITAJTE JOŠ

Kultna scena iz kultnih „Munja“ u kojoj Nebojša Glogovac inspirisana je revanš utakmicom osmine finala tadašnjeg UEFA kupa. Prvi meč u Beogradu Zvezda je dobila sa 1:0 golom Cvijetina Blagojevića (12. minut), ali je Arsenal u 69. minutu revanša preko Alana Sanderlenda uspeo da poravna 1:1 u ukupnom skoru. A onda su crveno-beli odigrali jednu od najlepših akcija u istoriji. Nedeljko Milosavljević, u tom trenutku tek 18-godišnjak, započeo je akciju pasom za Vladimira Petrovića, čuveni Pižon petom „izbacio“ Blagojevića, a na njegov centaršut je naleteo Dušan Savić.

I dok su navijači Zvezde u neverici slavili a Savić svoje ime upisao u legendu i pesmu najvatrenijih pristalica tima sa Marakane, ovaj gol je trasirao put ka finalu UEFA kupa. Tamo je bolja bila Borusija iz Menhengladbaha, ali je fudbal koji su crveno-beli igrali bio toliko dobar da su čak i u Nemačkoj u revanšu sa tribina „zaradili“ glasne povike – „Roter štern“.

„Savićević u stopostotnoj šansi…“; Bajern Minhen – Crvena zvezda 1:2 (10. april 1991, Minhen)

Gotovo svima na prvi spomen osvojene titule prvaka Evrope 1991. godine na pamet pada poslednji jedanaesterac i slavlje Darka Pančeva, ali je najbolja utakmica tima sa Marakane usledila mesec i po dana pre, u Nemačkoj.

Retko koji navijač Zvezde koji je uživo gledao crveno-bele te 1991. će imati iole drugačiji stav od toga da je tim sa Marakane najbolju napadačku utakmicu u istoriji odigrao te aprilske večeri u Minhenu. Iako su gubili, igrači Zvezde su prosto gazili Bavarce na terenu, a kontra i realizacija Dejana Savićevića su i danas ono što odzvanja u ušima.

„Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao…“; Crvena zvezda – Bajern (24. april 1991, Beograd)

O ovome nije potrebno previše pričati. Zvezda 1:0, Bajern 2:1, neverovatna greška Stevana Stojanovića, i „poklon“ Klausa Augentalera i Rajmonda Aumana, čiji pogled u nebo dok lopta pada još uvek izaziva osmeh navijača Zvezde.

O Bariju nije potrebno pisati ni pričati, o njemu je već sve rečeno.

„To je Crvena zvezda u svom punom elementu…“; Crvena zvezda – Lester (28. septembar 2000, Beč)

Nakon osvojene titule prvaka Evrope i sveta usledile su sankcije, pa izuzetno težak povratak na međunarodnu scenu… A onda je žreb Zvezdu poslao na Lester. U Engleskoj 1:1, a u Beču eksplozija Gorana Drulića – dva gola, pobeda od 3:1 (treći dao Ivan Gvozdenović), i prolaz u drugu rundu, gde je bolja bila Selta iz Viga.

A i čuveni citat je postao deo srpske sportske antologije.

„Žigiiić…“; Crvena zvezda – Roma (1. decembar 2005, Beograd)

Prvi dan decembra doneo je i novi spektakl, crveno-beli su imali status autsajdera protiv italijanskog giganta, ali je Roma umesto toga „dobila po ušima“, a apsolutni heroj velike pobede crveno-belih bio je Nikola Žigić, koji je postigao dva gola, i zacementirao mesto kao ljubimac navijača.

„Dženkiiins…“; Crvena zvezda – Budiveljnik (26. mart 2014, Beograd)

Tog 26. marta 2014. godine, Crvena zvezda i njeni navijači su na utakmici sa Budiveljnikom ušli u istoriju Evrolige i svih klupskih takmičenja pod njenim okriljem. Revanš meč četvrtfinala Evrokupa, 24.232 navijača i oboren rekord Evrolige – pobeda 79:70, 29 poena Čarlsa Dženkinsa, neverovatan produžetak…

„Neće moći preko Kuzmića“; Crvena zvezda – Fenerbahče (12. januar 2017, Beograd)

Fener je u Beograd stigao kao veliki favorit, ali je ekipa koju je sa klupe predvodio Željko Obradović zaustavljena nakon srčane partije Čarlsa Dženkinsa i istorijske blokade Ognjena Kuzmića nad Ekpeom Udom.

Na kraju, 75:73 i nova stranica u istoriji tima sa Malog Kalemegdana.

Real je u Beograd stigao kao šampion, ali je u Španiju otišao „na štitu“, pošto su Kvinsi Miler i Maik Cirbes prosto pregazili „kraljeviće“. Ujedno, ovo je po mnogima i najbolja partija košakaša Crvene zvezde u novijoj istoriji – 94:88.

Šefik sa celog terena; Crvena zvezda – Radnički (26. januar 2014, Beograd)

Igrali su Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca finale Kupa, kada je nakon neverovatne drame, u bukvalno poslednjoj sekundi, Denis Šefik postigao gol sa celog terena, matiravši Zdravka Radića za peti Zvezdin trofej u nizu i neverovatno slavlje navijača.

„Stella Rossa di Belgrado, campione di Europa“, 22 godine kasnije; Crvena zvezda – Jug (1. jun 2013, Beograd

Predvođeni Dejanom Savićem na klupi i Andrijom Prlainovićem u bazenu, vaterpolisti Crvene zvezde su u neverovatnom finalu uspeli da dođu do velike pobede nad Jugom i po prvi put osvoje titulu šampiona Evrope – 8:7.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar