Dušan Mandić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sve spremno za spektakl.

Utisci nakon Svetskog prvenstva u vaterpolu još se nisu slegli kako bi trebalo, a već su počele pripreme za naredno veliko takmičenje. Dan po dan, i ono se primaklo, te će vaterpolisti koji nastupaju za Srbiju zaigrati na turniru koji će od 29. avgusta do 10. septembra biti održan u hrvatskom Splitu.

PROČITAJTE JOŠ

Kako turnir u Dalmaciji dolazi nešto više od dva meseca posle Evropskog prvenstva u mađarskom Segedinu (od 20. juna do 3. jula), jasno je da je gotovo nemoguće očekivati vrhunski vaterpolo, ali to ne znači da neće biti zanimljivo.

Pre svega zbog reprezentacije Srbije, koja je u Mađarskoj ostavila u najmanju ruku loš utisak (poraz od Hrvatske u četvrtfinalu, peto mesto je bilo slaba uteha), pa je za očekivati da će „delfini“ dati sve od sebe kako bi koliko-toliko vratili stari sjaj.

Neće biti lako, s obzirom na to da zbog povreda neće putovati Đorđe Lazić i Nikola Jakšić, pa će tako pod kapicom sa državnim grbom Srbiju u Splitu predstavljati Dimitrije Rističević, Dušan Mandić, Radomir Drašović, Sava Ranđelović, Ðorđe Vučinić, Nemanja Vico, Strahinja Rašović, Petar Velkić, Luka Pljevančić, Marko Radulović, Ognjen Stojanović, Viktor Rašović, Lazar Dobožanov, Stefan Branković i Vasilije Martinović.

Dušan Mandić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Čak 11 debitanata na Evropskom prvenstvu od 15 igrača, loš rezultat u Svetskoj ligi i na Svetskom prvenstvu, ali i blaga zasićenost ljubitelja ovog sporta zbog dva velika takmičenja u veoma kratkom vremenskom roku doveli su do toga da nema one uobičajene euforije, što bi veoma lako moglo da predstavlja upravo olakšavajuću okolnost, jer ekipa Dejana Savića nakon dugo vremena ne nosi breme favorita.

Srbija će se takmičiti u grupi D, gde su takođe selekcije Mađarske, Izraela i Slovenije. O Izraelu i Sloveniji nije potrebno previše pisati jer bi sve sem ubedljive pobede bilo ravno čudu, čak i ovako izmenjene selekcije koju predvodi Dejan Savić, a pravi spektakl će doneti susret drugog kola, koji je na programu 31. avgusta od 19 časova. Tada će „koplja“ ukrstiti Mađarska i Srbija. Borba za prvo mesto, ali i nešto više od toga – obe reprezentacije su na turnir došle u znatno izmenjenom sastavu, i Mađari su u procesu podmlađivanja tima, te nas očekuje sudar dva giganta u znatno izmenjenom ruhu u odnosu na ono koje smo dosad imali prilike da gledamo.

Pobednik grupe će u četvrtfinale, dok trećeplasiranog očekuje osmina finala.

I Mađarska i Srbija će imati ulogu favorita iz senke, najviše zbog tradicije, dok će uloga onog pravog favorita pripasti Španiji. Nakon osvojene titule prvaka sveta, Španci će u Hrvatskoj pokušati da zabeleže najveći uspeh u istoriji i ne samo po prvi put osvoje zlatnu medalju, već i da se popenju na krov „starog kontinenta“, nakon što su dosad tri puta osvojili srebro – poslednji put 2020. godine.

Prva zvezda je Felipe Perone ali će gotovo svi ljubitelji igre u vodi pratiti nastup Alvara Granadosa, jednog od najboljih igrača Evrope koji će naredne sezone igrati za Novi Beograd.

Njima će „račun“ u grupi pokušati da pomrse Nemci, koje predvodi Petar Porobić, te Rumuni, dok ulogu apsolutnog autsajdera ima Holandija.

Kada su preostale dve grupe u pitanju, u grupi A će biti viđen sudar dve fantastične reprezentacije – Italije i Crne Gore, dok će Gruzija i Slovačka igrati za treće mesto u grupi. Italijani dolaze osokoljeni sjajnim nastupom na Svetskom prvenstvu, pošto su osvojili bronzu, dok je Crna Gora u Mađarskoj bila razočaravajuća osma, te će imati veliki motiv da pokažu da mogu mnogo više.

Ništa manje interesantno neće biti ni u grupi B, gde će snage odmeriti domaćin Hrvatska i Grčka u reprizi meča za treće mesto na Svetskom prvenstvu koji je pripao Grcima 9:7, Francuska će tražiti šansu iz prikrajka, dok Malta ima ulogu apsolutnog autsajdera. Ova grupa ujedno ima i status „grupe smrti“, s obzirom na to da se u njoj, uz dva tima favorita, nalazi i jedna ekipa koja bi mogla da napravi iznenađenje, s obzirom na to da Francuzi pokazuju konstantan napredak, pa iako bi bilo iznenađenje, ne bi bilo čudo da se umešaju u borbu za sam vrh.

Evropsko prvenstvo, inače 35. po redu, Španci će dočekati kao prvi favorit, a motiv više predstavlja i to što su jedina evropska vaterpolo sila koja nema zlato sa Evropskog prvenstva.

Prvi izazivači će biti Italijani i domaćin, Hrvatska, dok će Grčka čekati šansu da nekog od glavnih favorita uhvati na „krivoj nozi“.

No, uprkos svemu, oči gotovo čitave vaterpolo javnosti biće uperene u grupu D. Navikli su Mađari i Srbi sa ukupno 47 medalja sa šampionata Evrope (25 Mađarska, 22 Srbija računajući i Jugoslaviju, od čega 13 zlatnih imaju Mađari a osam Srbija) ljude na uspehe, a turnir u Splitu bi, uprkos tome što i Mađarska i Srbija imaju problema i sa povredama i sa smenom generacija (podsećamo, „DelfinI“ su ostali bez šestorice legendi, uz povrede Lazića i Jakšića, te rovitog Mandića), nema dileme da će dati i poslednji atom snage da ne iznevere tradiciju.

I na ovom velikom takmičenju podrška našoj podmlađenoj reprezentaciji je UNIQA – zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije.

Vaterpolo Srbija promo
Vaterpolo Srbija promo; Foto: Promo

BONUS VIDEO Doček vaterpolista na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar