Foto: Streljački savez Srbije

Jedan od najboljih strelaca u istoriji Srbije nema nameru da stane nakon sezone u kojoj je ispisao istoriju.

Dami Mikec je bio dominantan u 2022. godini u pucanju vazdušnim pištoljem, a sve je zaokružio kada je na kraju godine dobio i „Zlatnu metu“, retku nagradu koju nema priliku da nosi mnogo strelaca.

PROČITAJTE JOŠ

Do ovog „svetog grala“ streljaštva stigao je u opakoj konkurenciji, a uz vođenje brata Gorana je već godinama u Top 10 na listi najboljih strelaca planete.

Ipak, Mikec nema nikakvu dilemu koju godinu vidi kao najbolju u karijeri uz jedno „ali“.

„Godina u kojoj osvojite olimpijsku medalju, svoju prvu, nadam se ne i jedinu, mora da se zove najboljom u karijeri, ali možemo nekako i da napravimo kategorizaciju (smeh). Ovo je nekako najuspešnija po broju medalja, čak 15 medalja sa najvećih svetskih smotri. To su medalje sa svetskih kupova, Mediteranskih igara, Svetskih i Evropskih prvenstava i na ovom završnom turniru gde sam osvojio zlato“, počeo je Mikec za Nova.rs.

Onda se osvrnuo na priznanje koje mu je uručio Lučijano Rosi, novi predsednik Svetske streljačke federacije i generalni sekretar Vili Gril.

„Kada mi je dodeljena ta ‘Zlatna meta’ stavio sam šlag na tortu za celu ovu godinu i prvi put u karijeri nosim i titulu najboljeg strelca planete. To je zaista prelepo.“

Zlatna meta Damira Mikeca
Foto: Streljački savez Srbije

Činjenica da mu sada svi gledaju u leđa ne predstavlja mu dodatni teret, a sve je analizirao jednim stihom iz poznate.

„Ne osećam nikakav pritisak, baš naprotiv. To mi prija, to mi godi, što bi se reklo u pesmi (smeh), to mi je elan i motivacija za dalje. Volim ovaj osećaj, kao i svako k“o se bavi ovim sportom, da se oseti nekako jako i nepobedivo, da slušamo našu himnu na postolju.“

Otkrio je i šta uvek radi na podijumu, koje god mesto da je zauzeo.

„Zaista ja i kada nisam prvi, a na postolju sam, koja god da ide himna ja pevam moju himnu i nadam se da će 2023. godina biti bar upola toliko uspešna i da će da se osvoji kvota za Olimpijske igre u Parizu 2024. To mi je glavni cilj i to želim samom sebi za Novu godinu. Može se reći da je to želja od Deda Mraza.“

Damir Mikec Foto:EPA-EFE/Michael Reynolds

Pojasnio je i kako planira da provede praznike.

„Pošto zaista puno putujem i putovanja su mi preko glave, čak će i Božić da mi bude radan jer idem u Nemačku na turnir, zaista nema stajanja, posvećen sam ovom maksimalno. Biću u krugu porodice i nema ništa lepše od toga“, završio je Mikec.

BONUS VIDEO Damir Mikec – šampion sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar