Tajger Vuds, bez sumnje veliki šampion, ostaće u istoriji upamćen kao najbolji golfer i jedan od najdominantnijih sportista u istoriji, ali je za njegovo ime vezan veliki broj skandala.

PROČITAJTE JOŠ...

Vuds je golf počeo da igra još kao dvogodišnjak uz oca Erla, inače vojnika, koji je imao pristup terenu za golf. Nakon te 1977. godine Vuds je počeo sve više da se interesuje za ovaj sport, pa je „ukrstio palice“ sa čuvenim komedijašem Bobom Houpom 1978. godine, a malo potom, kao trogodišnjak, stazu od devet rupa prešao je za 48 udaraca.

Sa nepunih devet godina usledilo je i prvo ozbilno takmičenje i titula, pošto je kao osvojio titulu na Svetskom prvenstvu u golfu za juniore 1984. godine, a prvu ozbiljnu pobedu Tajger je zabeležio sa 11 godina, kada je pobedio svog oca Erla.

Od tog trenutka više nije bilo povratka. Ne samo da Erl nije uspeo da dođe do novog trijumfa nad naslednikom, već je Vuds pokazao nameru da osvoji čitavu planetu.

Sa 15 godina Vuds je postao najmlađi šampion Sjedinjenih Američkih Država u konkurenciji juniora, i taj rekord je držao do 2010. godine, kada ga je nadmašio Džim Liju. Potom je 1991. proglašen za najboljeg amaterskog golfera u Južnoj Kaliforniji.

Veliki talenat i uspesi u juniorskoj konkurenciji doneli su mu poziv najvećih univerziteta, a on je 1994. postao deo univerziteta Stanford.

Nakon što je osvojio svoj prvi turnir na koledžu, 40. izdanje memorijalnog turnira „Vilijam H. Taker“, a potom 1995. odbranio titulu najboljeg golf amatera u Americi, usledila su brojna priznanja – igrač godine u Pac-10 diviziji, mesto u najboljem timu NCAA, najbolji novi igrač u Stanfordu…

Koledž karijera je potrajala dve godine, a onda je Vuds odlučio – vreme je da se krene put profesionalaca uz reči „Zdravo, svete.“

Prva sezona, i odmah priznanje u vidu izbora za rukija godine, i to sa razlogom. Prvi turnir u Milvokiju završio je na 60. mestu, ali je ubacio jedan udarac iz prve, potom zabeležio dve pobede u naredna tri meseca i plasirao se na Tur, a od strane Sports Ilustrejteda proglašen je i za sportistu godine.

Usledila je više nego fantastična karijera, tokom koje je zabeležio 82 pobede na PGA turu, 41 na tlu Evrope, tri u Japanu, sedam u Aziji i 17 na ostalim takmičenjima manjeg formata.

U karijeri je ovojio pet titula na Mastersima, četiri na PGA šampionatu, tri na US Openu i tri na Prvenstvu Britanije.

Za to vreme, 11 puta je proglašen za igrača goine u izboru PGA, isto toliko puta je bio najbolji igrač PGA tura… I pitanje je kako bi njegova karijera tekla da 2006. nije dožveo veliki udarac kada mu je preminuo otac.

Erl Vuds je 1998. godine prošao kroz borbu sa rakom prostate, da bi 2006. doživeo srčani udar 3. maja, usled čega je preminuo. Tajger je odličio da se na neko vreme povuče, ali je po povratku na tur nastavio da dominira.

No, odlazak najvećeg uzora doveo je do krize u ličnom životu ovog sjajnog golfera.

On je 2003. zaprosio švedsku manekenku Elin Nordegren, venčali su se 2004. godine, ali je potom usledila serija afera ovog golfera koja je rezultirala udesom 2009. godine, kada je Vuds automobilom naleteo na vodeni hidrant, a probudio suprugu, a Elin iz kuće izašla sa palicom za golf i razbila staklo na vozilu, nakon čega je Vudsa, koji je u tom momentu bio bez svesti, izvukla na ulicu.

Policija je došla, ali su Vudsovi advokati uspeli da izdejstvuju makar delimično zataškavanje. Godinu dana kasnije, ovaj par se razveo.

Vuds je 2013. ušao u vezu sa čuvenom skijašicom Lindzi Von, sa kojom je bio gotovo tri godine, ali ni to mu nije pomoglo da se smiri. Dve godine po raskidu, u maju 2017. je uhapšen zato što je vozio pod uticajem alkohola ili droge, zbog čega je osuđen uslovno na 90 dana zatvora.

Čuveni golfer je 23. februara doživeo saobraćajnu nezgodu, tokom koje je zadobio veliki broj preloma kostiju na nogama, ali je srećom izbegao teže posledice, mada fotografije i snimci sa lica mesta pokazuju da je imao veliku količinu sreće.

Da li će Vuds uspeti da se vrati takmičenju pokazaće vreme, ali jedno je sigurno – ako neko ima sve preduslove da zabeleži narodski rečeno „kambek“ vredan Holivuda, to je čovek koji je 683 nedelje proveo na čelu liste najboljih golfera planete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar