Foto: AP Photo/Andre Penner, File

Bivši vozač Formule 1, Brazilac Filipe Masa, saopštio je da je podneo tužbu u Londonu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA), bivšeg vlasnika serije Formula 1 Menadžment (FOM) i bivšeg prvog čoveka takmičenja Bernija Eklstona tražeći da mu se dodeli titula iz 2008. godine.

Bivši vozač Ferarija i Vilijamsa tražio je i odštetu, ali nije naveo iznos. Pojedini mediji preneli su da 42-godišnji Masa traži između 60 i 150 miliona funti.

„Uvek sam govorio da ću se boriti do kraja. Pošto su FIA i FOM odlučili da ne urade ništa, tražićemo ispravljanje ove istorijske nepravde pred sudovima“, rekao je Masa za brazilski „Globo“.

PROČITAJTE JOŠ

U sezoni 2008. Masa je bio vicešampion iza tadašnjeg vozača Meklarena Luisa Hamiltona sa bodom zaostatka, 98-97.

U incidentu koji je poznat kao „Krešgejt“ (Crashgate), tadašnji vozač Renoa Nelson Pike je namerno izazvao udes u 14. krugu trke za Veliku nagradu Singapura kako bi na stazu izašlo vozilo bezbednosti, što je omogućilo njegovom timskom kolegi Fernandu Alonsu da pobedi.

Hamilton je završio kao treći, a Masa kao 13. i nije uspeo da osvoji nijedan bod zbog greške mehaničara u boksu, pošto je krenuo sa pričvršćenim crevom za gorivo na bolidu.

Reno je priznao naredbu 2009. godine, ali Formula 1 nije poništila rezultate trke.

Eklston je u prošlogodišnjem intervjuu tvrdio da je u to vreme bilo dovoljno dostupnih informacija da se slučaj istraži, a da je rezultat bio odbačen. Međutim, bivši prvi čovek Formule 1 je posle toga rekao da se ne seća da je dao taj intervju.

Masa smatra da bi on bio šampion da je taj slučaj istražen tokom sezone i da je FIA prekršila sopstvena pravila jer to nije odmah istražila.

BONUS VIDEO Novak oduševio i Bila Gejtsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar