Duplantis
Foto; EPA-EFE/GIUSEPPE FAMA

Armand Duplantis, švedski atletičar rođen u Americi, uspeo je sa samo 20 godina da pomeri granice atletike.

Mladi skakač s motkom još u februaru je skrenuo pažnju javnosti oborivši svetski rekord na takmičenjima u zatvorenom. Skokom od 6,17 metara u Torinu talentovani atleta nagovestio je neverovatan potencijal, a nedelju dana kasnije u Glazgovu je pomerio granicu za još jedan centimetar.

PROČITAJTE JOŠ

Fenomenalni rezultati odjeknuli su svetom, ali se čekao šlag na tortu u vidu rekorda na otvorenom. Bilo je izvesno da je samo pitanje dana kad će Bupkin rekord od 6,14 metra, star 26 godina pasti, a to se dogodilo na mitingu Dijamantske lige u Rimu.

Momak sportskih gena, sin bivšeg skakača s motkom Grega i nekadašnje sedmobojke Helene, pripreman je od prvog treninga za visoke domete. Još kao junior je navikao na obaranje rekorda i osvajanje zlatnih medalja.

Trenirajući naporno sa roditeljima, pet puta nedeljno, Duplantis je marljivo hitao ka cilju koji je bio vidljiv već u tinejdžerskim danima tokom kojih je dva puta preskočio šest metara.

„Sa ocem bih možda stigao do 5,80 metara, ali mu dugujem veliku zahvalnost. Verovatno istu koliko i majci koja je zaslužna jer sam preskočio šest metara“, rekao je Šveđanin prilikom prvog uspeha još u juniorskim danima.

Popularni Mondo, od treće godine je pokazao interesovanje za skok s motkom. Međutim, put do vrha bio je daleko od lakog. Posebnu prekretnicu predstavljao je pubertet u kojem je, poput većine vršnjaka Duplantis počeo da se interesuje za bejzbol i američki fudbal. Čak je sa 12 godina potpuno zapostavio skok s motkom i prešao na bejzbol, ali u trenutku kad je došlo do situacije „ili-ili“, Šveđanin je izabrao atletiku i očigledno doneo pravu odluku.

View this post on Instagram

#tbt #allstars

A post shared by Mondo Duplantis (@mondo_duplantis) on

Uz genetiku, značajan udeo na Duplantisovom putu do uspeha ima disciplina, ali i sam Armand ima svoj „greh“.

Naime, Šveđanin je nekoliko puta isticao da nema korigovanu ishranu poput većine vrhunskih sportista i da nije veliki ljubitelj povrća. Da sve bude još interesantnije priznao je da je neposredno uoči pojedinih juniorskih uspeha jeo samo slatkiše.

Nema dileme, Duplantis je nova atletska zvezda i sportista koji će obeležiti treću deceniju 21. veka, a njegov primer dokaz je da su jasan cilj i vredan rad preduslov za ostvarenje snova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare