Jaroslava Mahučik, Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nije znala ni da će doći u Beograd, krila se u selu, pa putovala četiri dana do Srbije i osvojila svet.

Ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučik osvojila je zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je sa 202 centimetra, nadskočila svoje rivalke, kao i našu Angelinu Topić koja je završila na devetom mestu (skočila 188 centimetara).

Drugo mesto zauzela je Australijanka Eleanor Paterson, dok je bronzana medalja pripala Kazahstanki Nadeždi Dubovitskaji.

Mahučik je skočila 202 centimetra iz prvog pokušaja, dok je Paterson na toj visini obarala lestvicu, pa zatim i na visini od 204 centimetra.

Dvadesetogodišnja Ukrajinka je, posle evropsko dvoransko zlato objedinila sa svetskim, bila je druga u Dohi na Svetskom prvenstvu i treća lani u Tokiju.

Usled teške situacije koja je zadesila njenu zemlju i rata koji je započela Rusija, invazijom na Ukrajinu, Mahučik je posebno emotivno doživela uspon na krov sveta.

Zaplakala je, a onda kasnije novinarima i opisala kako je za nju sve izgledalo 24. februara kada je ruska agresija počela.

Jaroslava Mahučik uzela zlato u Beogradu, Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„Sećam se kada sam se probudila 24. februara, probudile su me dve eksplozije. Zvala sam roditelje, trenera, nisam znala šta se dešava, razumela sam da su Rusi započeli rat sa Ukrajinom. Bilo je teško, pobegli smo u selo na jednu nedelju, nismo razmišljali na trening, kao ni na to da ćemo učestvovati na Svetskom prvenstvu. Federacija nas je zvala i rekla da moramo da idemo u Beograd, da se borimo za Ukrajinu. Četiri dana sam putovala u Beograd iz Ukrajine. Idem u Nemačku posle takmičenja, nadam se da ću moći da se vratim u Ukrajinu što je pre moguće“, rekla je Mahučik.

Jaroslava je pre nešto više od dve godine već bila u srpskoj prestonici da bi promovisala „kraljicu sportova“ i tada je najavila kako bi volela da baš tu napadne svetski rekord, za koji joj je ipak falilo nekoliko centimetara.

BONUS VIDEO: Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar