Foto: EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH

Veća grupa bivših britanskih gimnastičarki, koje su se takmičile na Olimpijskim igrama i Igrama Komonvelta, tvrdi da su ih treneri "tukli i izgladnjivali" kako bi postizale željene rezultate.

Šampionka Igara Komonvelta, Liza Mejson, koja se takmičila za Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, jedna je od onih koja je otkrila kako su je maltretirali i to kada je imala svega deset godina!

PROČITAJTE JOŠ:

Mejsonova, koja sada ima 38 godina, tvrdi da su treneri namerno stavljali tvrdu astroturf podlogu ispod standardne podloge, kako bi je terali da vežba još više, sve dok joj ruke ne bi prokrvarile.

Isto je izjavila i 19-godišnja Ketrin Lajons, bivša juniorska britanska i evropska šampionka, koja takođe tvrdi da je bila maltretirana od strane trenera.

Lajonsova je otkrila kako je jednom prilikom trener udario čunjem, a drugom prilikom je vređao rekavši kako je debela i potom je izgladnjivao tokom nedelje.

„Mentalni i fizičko zlostavljanje je bilo nešto što je postala norma. Učili su nas da se plašimo trenera više nego veštine kojoj smo težili, rekli su nam da je to jedini način da tako nešto postignemo. Nikada neću saznati da li bih to uspela bez toga ili bih bila i bolja da me nisu tako ponižavali“, kaže Ketrin Lajons.

Liza Mejson je rekla da su ih terali da treniraju i kada su bile povređene i da su im naređivali da uzimaju tablete protiv bolova.

„Voltarol smo koristile gotovo redovno još od 12. godine. Neke od mojih drugarica nisu mogle da treniraju bez toga. Ako bismo pokazale znake umora, dali bi nam kortizon. Naterali su me da se takmičim sa trećim stepenom povrede članka i frakturom u cevanici“, rekla je Mejsonova.

Optužbe su stigle neposredno posle prikazivanja filma „Athlete A“ na Netfliksu, 24. juna.

U filmu je opisan slučaj američkog doktora Lerija Nasara koji je bio optužen za seksualne prestupe u vezi sa stotinama američkih gimnastičarki.

Više od 500 devojaka i devojčica je progovorilo o tome kako ih je Nasar zlostavljao, a među onima koje su se oglasile bile su olimpijke Ali Raisman, Simon Bajls i Mekajla Maruni.

Nasar je otužen na ukupno 175 godina zatvora zbog svih tih slučajeva koje je počinio dok je bio na USAG i Univerzitetu Mičigen.

Britanska gimnastička federacija je u saopštenju osudila svaki oblik nasilja u gimnastičkom sportu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar