Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Slika stanja boksa u Srbiji.

Nas Srbe prati glas da smo sportska nacija. To govore rezultati naših sportista i u današnje savremeno doba i tokom istorije unazad, na čelu sa Novakom Đokovićem.

Pročitajte i ovo

Košarka, vaterpolo, odbojka, rukomet, ali i boks koji je ovoga puta tema, sve su to sportovi u kojima smo bili ili smo i dalje dominantni. Razgovarali smo sa ljudima koji vode uspešan bokserski klub „Profesionalac“ iz Pančeva.  Uverili smo se u stanje u kom se nalazi ne samo ovaj klub već i boks kao sport. U razgovoru sa glavnim trenerom Zvonkom Dimitrijevićem, došli smo do nekih zanimljivih informacija.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bokserski klub „Profesionalac“ zapravo je amaterska škola boksa koju pohađaju deca svih uzrasta i predstavlja simbol stanja u kom se nalazi boks u Srbiji u današnje vreme. Treniraju u prostorijama fiskulturne sale „Mašinske škole“ u krajnje teškim uslovima.

Bore se i nadaju da će im grad Pančevo, koji je tek nedavno prvi put izdvojio sredstva za kvalitetniju opremu, pružiti mogućnost za treniranje u boljim uslovima. Živi su primer da je moguće uspešno voditi sportski klub i bez novca. Ponekad je dovoljna i dobra volja, uz naravno dobar sistem rada.

Grad Pančevo tek nedavno je odlučio da pošalje bilo kakvu pomoć. No, to nije omelo klub u postianju rezultata. Naime, „Profesionalac“ je čak sedam puta od 2010. godine proglašen za najbolji bokserski klub Beograda. U pojedinačnoj konkurenciji takođe su zabeležili nekoliko velikih uspeha, 2015. godine imali su najbolje boksere u Srbiji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ono što ovaj klub izdvaja od većine drugih jeste pristup i struka koja ovo ne radi iz lične koristi, budući da se treninzi ne naplaćuju, već je u pitanju isključivo dobra volja.

Atmosfera na treninzima je prijatna, bez tenzije i primoravanja dece na treniranje. Treneri nastoje da svojim polaznicima ovde pruže utočište od privatnih problema i stiče se utisak da u tome uspevaju.

Njima nije u prvom planu sportski uspeh i karijera, već da se ta deca izgrade kao ljudi i da nauče kako da se nose sa svime što ih očekuje. Mnogi njihovi članovi postali su uspešni različitim profesijama. Bilo je i primera kada se i sam klub angažovao koliko god je mogao da pomogne svojim članovima da se pronađu i pojedincima su nudili i radna mesta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koliko je boks specifična veština svedoči i objašnjenje Dimitrijevića. Boks je pomogao mnogima da pronađu svoj put.

„Nije nam cilj da forsiramo decu da treniraju boks. Tu smo da ih naučimo tome šta je boks, da ih naučimo da se bore sa svim problemima. Kada nam dođu deca sa privatnim problemima poput problematičnih ili razvedenih roditelja, učimo ih kako da tu negativnu energiju preusmere na najpozitivniji mogući način. Trudumo se da kod nas deca sazru i osposobe se“, rekao je glavni trener Dimitrijević.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je nesvakidašnja situacija da jedan sportski klub koji drži potpuno besplatne treninge beleži u kontinuitetu dobre rezultate na republičkom nivou, pošto je ovaj klub je konstantno u vrhu, iz perspektive trenera to ne izgleda kao nemoguća misija, što su i dokazali. Na pitanje koja je tajna njihovog uspešnog funkcionisanja, trener Dimitrijević objasnio je tako da deluje kao da bi to mogao svako, ali je istina mnogo, mnogo drugačija (što dovoljno govori o njegovoj pedagoškoj ulozi).

„Najvažniji je pristup. U boksu sam već dugo i mogu reći za sebe da sam iskusan trener. Kao igrač, imao sam prilike da sarađujem sa brojnim trenerima od kojih sam ‘upijao’ samo najbolje i to sada primenjujem na svojim učesnicima. Važno je da se mladi bokseri osećaju slobodno i bez pritiska da su primorani na uspeh. Mi ovde deci pružamo utočište, cilj nam je da se osećaju kao kod svoje kuće koliko god je to moguće“, rekao je iskusni trener.

Mi smo sportska nacija sa mnogo talenata u kojima se sigurno krije mentalitet velikih šampiona. I zato treba ulagati trud i vreme u njih, naučiti ih da se ponašaju kao veliki sportisti i još bolji ljudi, jer sport je plemenita veština.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

BONUS VIDEO Mitar bi bio kriminalac da nije fudbaler, smirila ga vatrena brineta